Prava na podsticaj

Inicirana izmjena zakona - poljoprivrednici traže smanjenje stope poreza na dohodak

17.03.2023. 09:07 / Izvor: RTRS
poljoprivrednici

Poljoprivrednici kažu da su spremni platiti porez za 2021. godinu, ali po znatno nižoj stopi.

Poslije sastanka poljoprivrednika Gradiške i Srpca sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Poreske uprave manje je nejasnoća oko obaveze plaćanja poreza na dohodak. Najavljena je i izmjena zakona kojima bi se umanjila stopa ovog poreza za poljoprivredna gazdinstva.

Sastanku su prisustvovale i knjigovođe koji su odgovorni za prikazane prihode i rashode poljoprivrednika. Kažu da je na osnovu važećeg zakona nemoguće prikazati većinu rashoda.

Knjigovođa iz Srpca, Јovan Јović ističe da je mnoštvo toga teško dokazati.

Poljoprivrednici kažu da su spremni platiti porez za 2021. godinu, ali po znatno nižoj stopi.

"Poljoprivrednici su voljni da se to na neki način i uradi i obračuna ali da bude znatno manja stopa poreza", navodi predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Darko Ilić.

U Poreskoj upravi ne protive se smanjenju poreske stope sa sadašnjih 10 odsto. Kažu da je za to potrebna promjena zakona. Dok ne dođe do promjena poljoprivrednici treba da plate iznos koji je naznačen u opomenama koje su dobili.

Dragan Zorić, iz Poreske uprave Republike Srpske, kaže da je njihov cilj ukazati građanima na njihove obaveze, ali i na najjednostavniji način izmirivanja istih.

Da bi se olakšalo plaćanje poreza resorno ministarstvo iniciraće izmjenu postojećeg Zakona o dohotku.

"Razgovaraćemo o načinu olakšanja, da se sa što manje troškova izmire obaveze i riješe poreska dugovanja", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Bursać.

Izmjenama zakona preciziraće se i obaveza izmirenja poreza na dohodak kao preduslova za ostvarivanje prava na podsticaj iz agrarnog budžeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti