ZAJEDNIČKA KAMPANJA

Lanaco i Kaspersky skrenuli pažnju na važnost bezbjednosti najmlađih na Internetu

20.03.2023. 09:33 / Izvor: Akta.ba
sigurnost na internetu

Znamo li šta sve naša djeca gledaju kada su na Internetu?

Znamo li šta sve naša djeca gledaju kada su na Internetu? Zapitamo li se ko je sa druge strane dok su na društvenim mrežama i drugim aplikacijama za komunikaciju? Znamo li gdje sve ostavljaju svoje fotografije i lične podatke?

Kako bismo spriječili najgore scenarije, potrebno je konstantno sprovoditi preventivne aktivnosti, edukaciju djece i roditelja o sigurnosti na Internetu. 

Svake godine IT kompanije Lanaco i Kaspersky sprovode aktivnosti na temu bezbjednost na Internetu sa osvrtom na najmlađu populaciju, ujedno i najugroženiju populaciju.

Kao jedna od aktivnosti u mjesecu martu, u prostorijama TC Lanaco održano je interaktivno predavanje na temu "Kako biti siguran na internetu".

lanaco

 

Događaju u organizaciji kompanije Lanaco i partnera Kaspersky prisustvovali su osnovci iz škole Borisav Stanković iz Banjaluke. Mališani od šestog do devetog razreda poslušali su predavanje Milana Kojića iz kompanije Kaspersky, tokom kog su i na praktičnim primjerima, i u diskusiji sa predavačem, mogli da saznaju više o tome kako se treba ponašati na Internetu.

 

Osnovci su tokom samog događaja pokazali zavidno znanje stečeno u školi sa učiteljima, te još jednom dokazali činjenicu da mlade generacije jako brzo savladavaju digitalne izazove, što je još jedan pokazatelj koliko aktivno moramo kao društvo učestvovati u obrazovanju djece ali i roditelja o bezbjednosti na internetu.  

Nakon predavanja, usvojeno znanje ali i timski duh djeca su dokazala i kroz kratki kviz. Pobjednici su ovoga puta bili svi učesnici, pa su tako i nagrade koje je pripremio Kaspersky dobili svi školarci. 

 

Ovaj događaj bio je samo dio zajedničke društveno odgovorne kampanje "Kako biti siguran na Internetu" koju su zajedno realizovali Lanaco i Kaspersky. 

Tokom kampanje dvije partnerske kompanije podržale su i konkurs u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U okviru ovogodišnjeg takmičenja na temu „Zaštita ličnih podataka na Internetu”, koje je organizovano u tri kategorije, mlađi osnovci bili su pozvani da izraze poimanje teme crtežom, dok su stariji osnovci i srednjoškolci snimali kratke filmove i izrađivali postere, a sa istim ciljem podizanja svijesti o sigurnom ponašanju učenika u virtuelnom svijetu, opasnostima i načinima zaštite na Internetu.

Autorima najbolje ocijenjenih radova u tri takmičarske kategorije i njihovim nastavnicima/mentorima uručena su priznanja i vrijedne nagrade, koje su za njih obezbijedili kompanije „Kaspersky” i "Lanaco" te Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. 

Tokom mjeseca februara i marta ove dvije kompanije su takođe pokrenule i digitalnu kampanju sa ciljem skretanja pažnje na bezbjednost djece na Internetu, te jasnim i upečatljivim porukama namijenjenim roditeljima.

 

Da li znate da vaše dijete u prosjeku na Internetu provede preko 5h dnevno?

Da li znate da odrasli u prosjeku na Internetu provedu oko 3h dnevno?

Da li znate da u svakom trenutku neko prati aktivnosti vašeg djeteta?

Najbolji način da se nosite sa ovom neizbježnom činjenicom jeste da obrazujete sebe i svoju djecu. 

Pratite aktivnost posjeta vašeg djeteta, upoznajte ga sa opasnostima koje vrebaju na Internetu.

Nije svako sa druge strane prijatelj!

 

Da li znate koliko sati dnevno vaše dijete provede na Internetu?

Da li znate da tokom tog perioda razne aplikacije traže lične podatke vašeg djeteta?

Dostupnost privatnih i osjetljivih informacija na društvenim mrežama pomaže online grabežljivcima. Naučite svoju djecu da ne dijele lične podatke poput imena, prezimena, adrese stanovanja, telefonskog broja, informacija o školi ili mjestima druženja sa vršnjacima.

Najbolji način da se nosite sa ovom neizbježnom činjenicom jeste da obrazujete sebe i svoju djecu. 

Pratite aktivnost posjeta vašeg djeteta, upoznajte ga sa opasnostima koje vrebaju na Internetu.

Nisu lični podaci za dijeljenje sa drugima!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti