Vijeću ministara BiH

Vlada FBiH uputila inicijativu da se donese državna strategija za borbu protiv korupcije

20.03.2023. 12:33 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Vlada Federacije BiH, u skladu sa zaključkom sa sjednice održane prošle sedmice, uputila je inicijativu Vijeću ministara BiH (VMBiH) da što prije usvoji državnu strategiju za borbu protiv korupcije.

Vlada Federacije BiH, u skladu sa zaključkom sa sjednice održane prošle sedmice, uputila je inicijativu Vijeću ministara BiH (VMBiH) da što prije usvoji državnu strategiju za borbu protiv korupcije, a kako bi Vlada konačno bila u mogućnosti donijeti ovaj strateški dokument i na federalnom nivou.

"Podsjetimo, na prošlosedmičnoj sjednici usvojen je izvještaj o radu za prošlu godinu Antikorupcionog tima Vlade FBiH, u kojem su istaknute aktivnosti na stvaranju pretpostavki za izradu nove federalne strategije za borbu protiv korupcije. Međutim, kako je navedeno, njenoj izradi nije se moglo pristupiti zbog neusvajanja strategije na nivou BiH, te je pojašnjeno da se već čeka dvije godine", navodi se u saopćenju iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Stoga Federalna vlada inicijativom ka Vijeću ministara apelira da u što skorijem periodu bude donesena državna strategija.

"Omogućavanjem donošenja federalne strategije, napomenuli su iz Vlade FBiH, olakšat će se i provođenje brojnih aktivnosti na provedbi Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, a u okviru kojeg su izuzetno značajni uspostava i izgradnja „Palate pravde Federacije BiH“ u koju će biti smješteni Posebni odjeli za borbu protiv korupcije pri Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu, o čemu je već potpisan i Memorandum sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH", saopštili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti