Diplomatski briefing

Predstavljene aktivnosti 12. međunarodne investicijske konferencije "SBF 2023"

21.03.2023. 07:33 / Izvor: Akta.ba
sbf

Na briefingu je prezentiran ovogodišnji "Sarajevo Business Forum 2023", kao i sajamska manifestacija "Sarajevo Halal Fair 2023", koja se održava u sklopu Konferencije.

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine jučer je održan briefing za diplomate i predstavnike ambasada akreditiranih u Bosni i Hercegovini u sklopu pripremnih aktivnosti 12. međunarodne investicijske konferencije „Sarajevo Business Forum 2023“, koja će biti  održana od 17. do 19. maja u Sarajevu.

Na briefingu je prezentiran ovogodišnji "Sarajevo Business Forum 2023", kao i sajamska manifestacija "Sarajevo Halal Fair 2023", koja se održava u sklopu Konferencije.

Diplomatski briefing je organiziran s ciljem upoznavanja predstavnika diplomatskog zbora u našoj zemlji sa temama kojima će se 12. SBF baviti.

Tokom 12. godina djelovanja, "Sarajevo Business Forum" se pozicionirao kao jedan od najvećih poslovnih događaja u regiji i cijeloj jugoistočnoj Evropi te pozitivno utjecao na izgradnju imidža države Bosne i Hercegovine kao destinacije za investiranje i ekonomski razvoj.

Na početku prezentacije prisutnim ambasadorima i predstavnicima diplomatskog zbora u BiH su se obratili Amel Kovačević, savjetnik u Uredu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Nedžad Gušić, član Uprave BBI.

Prezentaciju "Sarajevo Business Foruma", od njegovog početka 2010.godine do danas, održao je Dino Selimović, direktor "Sarajevo Business Foruma" & BBI VIP Business Cluba.

U sklopu 12. SBF 2023 planirani su brojni paneli sa prijedlozima rješenja, kada su u pitanju energetska i klimatska kriza, te o modalitetima uspješnije ekonomske suradnje i načinima poticanja i privlačenja investicija u sve države zapadnog Balkana, s ciljem bržeg ekonomskog razvoja.

Sudionici SBF-a pokušat će doći do rješenja kako da, kroz uklanjanje trgovinskih barijera i bolju ekonomsko - regionalnu povezanost, zajednički unaprijede održivi razvoj ekonomija država zapadnog Balkana i osiguraju bolji standard građana.

Pokrovitelj 12. "Sarajevo Business Foruma" je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, dok je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo strateški partner 12. "Sarajevo Business Foruma" i 3. Sarajevo Halal Faira, saopćeno je iz MVP-a BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti