Težak položaj radnika

Radnici zaposleni u JP "Luka Brčko" održali jednosatni štrajk upozorenja

21.03.2023. 13:13 / Izvor: Akta.ba
 JP Luka Brčko

Radnici zaposleni u Javnom preduzeću "Luka Brčko" održali su danas jednosatni štrajk upozorenja kojim su ukazali na sve teži položaj radnika u jedinoj bosanskohercegovačkoj luci.

Radnici zaposleni u Javnom preduzeću "Luka Brčko" održali su danas jednosatni štrajk upozorenja kojim su ukazali na sve teži položaj radnika u jedinoj bosanskohercegovačkoj luci.

Predsjednik Sindikalne organizacije JP "Luka Brčko" Aleksandar Popržen rekao je novinarima da su zahtjevi upućeni upravi ovog preduzeća, a tiču se linearnog povećanja plata od 250 KM, donošenje Opšteg kolektivnog ugovora, povećanje naknade za topli obrok u visino od jedan posto prosječne plate u Distriktu kao i naknade za prevoz.

"Naš osnovni cilj je da poboljšamo uslove rada i plate. One nisu već duže vrijeme korigovane i ne mogu da pokriju ni osnovne životne namirnice. Svjesni smo svakodnevnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica. Imali smo razgovore sa upravom i ona je svjesna položaja u kojem se radnici nalaze", rekao je Popržen i dodao da su njihovi prihodi uslovljeni količinom pretovara roba, vodostajem rijeke Save i nemogućnosti da koriste lučki terminal za kamioniski prevoz roba preko mosta na rijeci Savi.

On je rekao da je u tom preduzežu najniža plata oko 740 KM a najviša do 1.400 KM i da se sa tim primanjima ne mogu pokriti troškovi života.

Predrag Božić, poslovođa na poslovima pretovara roba u JP "Luka Brčko", rekao je da su njegova primanja oko 1.300 KM i da se sa tim prmanjima ne može kvalitetno živjeti zbog inflacije koja svakodnevno divlja.

On je podržao svoje kolege u nastojanju da im se poboljša materijalni status i ponovio da je poslovanje u ovoj firmi uslovljeno procesima koji ne zavise ni od radnika ni od uprave ovog preduzeća.

Predsjednik Sindikata Brčko Distrikta Igor Babić podržao je štrajk upozorenja zaposlenih u tom preduzeću rekavši da su radnici u JP "Luka Brčko" u najtežem položaju u Distriktu jer su njihova primanja uslovljena načinom poslovanja.

"Imamo nagovještaje da ćemo tokom ove ili početkom sljedeće sedmice sjesti za pegovarački sto sa predstavnicima Vlasti u Distriktu i da ćemo jako brzo riješiti ove probleme", istakao je Babić i naglasio da brčanski Sindikat prestati sa štrajkovima kada se njihovi zahtjevi počnu rješavati.

Babić je najavio da će se u narednom periodu organizovati i uspostaviti Služba pri Odjeljenju za privredu, sport, kulturu i turizam u Vladi Distrikta, koja će se baviti radnopravnim odnosima i sa kojom će se ubuduće rješavati ovakva pitanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti