Odbor Svjetske banke

Za poboljšanje sistema zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini 92,30 miliona eura

22.03.2023. 14:44 / Izvor: Akta.ba
zdravstvo

Cilj ovog programa je unaprijediti finansijsku održivost zdravstvenih ustanova pružanjem pomoći u sanaciji dospjelih neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru.

Odbor Svjetske banke je Bosni i Hercegovini (BiH) odobrio Programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenog sektora od 92,30 miliona eura (ekvivalent 100 miliona američkih dolara).

Ovaj će program vlastima u BiH pružiti budžetsku podršku za provođenje politika usmjerenih na unaprjeđenje finansijske održivosti sistema zdravstvene zaštite i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga koje građani dobivaju.

Cilj ovog programa je unaprijediti finansijsku održivost zdravstvenih ustanova pružanjem pomoći u sanaciji dospjelih neizmirenih obaveza u zdravstvenom sektoru i uvođenjem mjera koje će spriječiti dalji nastanak novih neizmirenih obaveza. Među ciljevima projekta su, također, i uvođenje poticaja za unaprjeđenje pružanja usluga i jačanje primarne zdravstvene zaštite, kao i reforme u pravcu unaprjeđenja upravljanja okolišem i jačanja kontrole upotrebe duhanskih proizvoda.

“Zbog veoma fragmentirane institucionalne strukture, reforma zdravstvene zaštite u BiH predstavlja naročit izazov. Svjetska banka će stoga putem sveobuhvatnog paketa investicija, tehničke pomoći i analitičkih usluga, pružiti podršku za sistemske reforme i pomoći vlastima da građanima BiH pruže kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“, rekao je Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. “Na taj način ćemo reformama pružiti najveću šansu za uspjeh.”

Ovaj program je izrađen i oblikovan na temelju komplementarnog programa Svjetske banke Unaprjeđenje zdravstvenih sistema, kao i na temelju tehničke pomoći koja uključuje funkcionalni pregled učinka sektora te tekuće aktivnosti jačanja transparentnosti i odgovornosti zdravstvenih sistema u BiH.   

Portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH sada čini dvanaest projekata ukupne vrijednosti od oko 720 miliona dolara. Oblasti u kojima se pruža podrška uključuju zdravstvenu zaštitu, modernizaciju cesta, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, energijsku efikasnost, lokalnu infrastrukturu i okoliš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti