RIJEŠIO VIŠEDECENIJSKI SPOR

Tanoviću priznanje Ambasade SAD-a za promociju vjerskih sloboda i međusobnog razumijevanja

23.03.2023. 08:06 / Izvor: Akta.ba
tanović

Načelniku Hasanu Tanoviću krajem 2022. godine ovim povodom uručeno je i priznanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za promociju vjerskih sloboda i međusobnog razumijevanja.

Američki State Department jučer je objavio godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava tokom protekle godine u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju, gdje se upozorava na ozbiljne probleme s neovisnošću pravosuđa, ograničenja slobode izražavanja i medija, ali i ozbiljnu korupciju u vlasti, jedan od svijetlih primjera je načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović koji je dolaskom na čelo Općine uspješno riješio višedecenijski spor između ove lokalne zajednice i Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene vezanog za rekonstrukciju Samostana u novosarajevskom naselju Kovačići.

Rješavanju ovog problema godinama je u više navrata pokušavala pomoći i Američka ambasada, ali dolaskom nove administracije poduzete su intenzivne aktivnosti u rješavanju spora, koji je okončan u julu 2022. godine.

U izvještaju State Departmenta se navodi da u nedostatku državnog zakona o restituciji koji reguliše vraćanje nacionalizovane imovine, mnogi vladini zvaničnici koristili su takvu imovinu kao oruđe za etničku i političku manipulaciju. U nekoliko slučajeva, institucije su odbijale da vrate imovinu vjerskim zajednicama ili su im dali privremeno pravo korištenja. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, izabran 2020. godine, u julu je dao Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene dozvolu za rekonstrukciju ostatka Samostana u sarajevskom naselju Kovačići, čime je potvrđeno pravo korištenja objekta Samostana na neodređeno vrijeme, dok formalno vlasništvo nad zgradom čeka usvajanje Zakona o restituciji u BiH. Tanovićev prethodnik, bivši načelnik Nedžad Koldžo 13 godina blokirao je mogućnost franjevaca da obnove dio objekta Samostana, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Načelniku Hasanu Tanoviću krajem 2022. godine ovim povodom uručeno je i priznanje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini za promociju vjerskih sloboda i međusobnog razumijevanja.

priznanje tanoviću

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti