Muharem Karamujić

"Država nije u funkciji stanovništva i privrede"

23.03.2023. 08:22 / Izvor: Federalna.ba
Privreda

"Moramo prestati biti primitivci, svi zajedno. Ovako nećemo nigdje. Moramo o svakoj aktivnosti sjesti i razmisliti", istakao je profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA Muharem Karamujić.

"Moramo prestati biti primitivci, svi zajedno. Ovako nećemo nigdje. Moramo o svakoj aktivnosti sjesti i razmisliti", istakao je u emisiji Odgovorite ljudima profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA Muharem Karamujić.

"Imamo toliko nelogičnosti u društvu. Mi smo premali, rezultante su osiromašenje stanovništva i gubitak populacione mase. Još alo pa neće biti ni politika ni ništa, neće imati smisla. Pad u zadnjih četiri-pet godina je drastičan, vidi se na svakom koraku. Čak i u Kantonu Sarajevo opada stanovništvo."

Smatra da država nije u funkciji stanovništva i privrede.

"Nema tu podrške kakve treba biti. To treba biti osnovna funkcija. Naš bankarski sistem počesto nije u toj funkciji. Imamo regulative, imamo raznorazne druge stvari, imamo možda i najskuplji platni promet u Evropi. Zbog čega? Što to ne limitiramo, što ne zaštitimo tržište? Zašto su banke porezne ustanove, to nije funkcija banaka. Šta će nam 3.500 parafiskalnih nameta? Moramo postati pametniji, efikasniji, bez toga nam nema izlaza. Ovakvi smo neefikasni i nekonkurentni. Šta god da mi napravimo povećanje kamatnih stopa čini nas neefikasnijim. Mi smo poznati kao dobra japija, gdje god odemo mi se tu etabliramo, u normalnim uslovima. Međutim ovdje imamo abnormalne uslove koje smo stvorili sami sebi."

Pojašnjava da je slobodno formiranje cijena moguće na konkurentnom tržištu, ali da ono ne daje rezultate kad se radi o prirodnim monopolima.

"Potrebna je jača regulacija prirodnih monopola da ne bi došlo do osiromašenja društva i daljnje degradacije konkurentne sposobnosti naših privrednika."

Član UO Udruge poslodavaca FBiH Suad Ećo navodi da imamo najveće stope doprinosa u cijeloj regiji i Evropi.

"Ne postoji radnik koji više zaradi u bruto, a da manje kući ponese. Hvale se punim budžetima, dajte da povećamo radniku platu a da se država odrekne doprinosa. Nisu ni na dnevni red stavili takav naš zahtjev. A građanstvo pogođeno ovim valom poskupljenja."

Ekonomista Nebojša Savanović pojašnjava da u prirodnom monopolu imamo besplatne jahače - one koji koriste struju, vodu, a ne plaćaju.

"U našem slučaju mi imamo besplatne profitere, a to su ovi mimo regulatora koji rade sa tim višim naknadama itd. I druga stvar koju moramo shvatiti da je najbolji proizvod države svaki porezni obveznik."

"Imamo mi puno problema i vjerovatno ih godinama nećemo riješiti, ali hajde da imamo povjerenja da je sadašnji bankarski sistem dobro potkovan, da ima dobar kapital, da ima priličnih likvidnih rezervi da se sačuva u ovoj nezgodnoj situaciji. Mislim da bi mnoge zemlje zavidile BiH u tom pogledu. Budite hrabri, svoje depozite ne morate dizati", zaključio je profesor ekonomije Željko Rička.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti