Obavezna registracija

Uskoro Javni poziv za učešće poslodavaca u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2023.

23.03.2023. 10:13 / Izvor: Akta.ba
Federalni zavod za zapošljavanje

Federalni zavod za zapošljavanje je objavio obavještenje za poslodavce.

Federalni zavod za zapošljavanje je objavio obavještenje za poslodavce da će Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2023. (osim za mjeru Tražim poslodavca 2023) biti otvoren 27.3., 28.3. i 29.3.2023. godine u periodu od 8:00 do 16:00 sati na web portalu Zavoda.

Online obrazac za prijave će biti dostupan u meniju Projekti.

Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja za nezaposlene osobe Start up 2023 biti će otvoren 29.3., 30.3. i 31.3.2023. godine u periodu od 8:00 do 16:00 sati.

"Apliciranje će, također, biti moguće jedino putem online obrasca na web portalu Zavoda koji će biti dostupan u meniju Projekti" pojasnili su.

Program se realizira s ciljem zapošljavanja najmanje (6000 osoba) sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi njihovog zapošljavanja, sprječavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unaprjeđenja radnih sposobnosti, te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva.

Korisnici Programa su poslodavci registrirani u Federaciji BiH koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa.Također i oni koji imaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu doprinosa, kao i oni na koje se odnosi Zakon o financijskoj konsolidaciji. 

U Programu ne mogu učestvovati:

• poslodavci koji su koristili kreditna sredstva iz poticajnih mjera Zavoda, a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima, odnosno nisu zaposlili predviđen broj radnika i ne vraćaju redovno dobivena sredstva,

• poslodavci koji ne izmiruju redovno obaveze po osnovu poreza i doprinosa ili koji nemaju potpisan sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o izmirenju duga po osnovu poreza i doprinosa,

• poslodavci evidentirani u Registru novčanih kazni zbog duga neplaćenih novčanih kazni i troškova postupka, jer sa zaposlenikom nisu zaključili ugovor o radu (rad na crno).

"Programom je predviđeno sufinanciranje troškova doprinosa, a u slučaju da je iznos sufinanciranja veći od troškova doprinosa, ostatak iznosa sufinanciranja se koristi za isplatu dijela neto plaće", ističu iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Kao preduslov za učešće u javnim pozivima korisnici (poslodavci i nezaposlene osobe) su u obavezi registrirati se na web portal Zavoda najkasnije osam dana prije objave javnih poziva.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti