Brojni benefiti

Politike prilagođene porodici od koristi radnicima i poslodavcima

24.03.2023. 08:29 / Izvor: Glas Srpske
Rad od kuće

Ulaganje u Politike prilagođene porodici koje preporučuje UNICEF donosi bolji kvalitet života zaposlenih i njihovih porodica, ali i poslodavcima koji ih primjenjuju.

Ulaganje u Politike prilagođene porodici koje preporučuje UNICEF donosi bolji kvalitet života zaposlenih i njihovih porodica, ali i poslodavcima koji ih primjenjuju, ocjenjuju ekonomski stručnjaci i posiholozi.

Na sajtu Udruženja ekonomista Republike Srpske – SWOT navode da je predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan istakla da ulaganje u Politike prilagođene porodici donosi veće benefite za porodicu, posao i privredu. 

"UNICEF i njegovi partneri promovišu uvođenje politika prilagođenih porodici koja pomažu u balansiranju i koristi kako poslovnog tako i porodičnog života, podstičući društvenu odgovornost poslodavaca u podršci i zaštiti porodice kroz promociju zdravog okruženja na poslu", navodi Kan.

Ona je istakla da primjena Politika prilagođenih porodici utiče i na ukupnu produktivnost rada.

Kan je pojasnila da se treba promovisati balansiranje poslovnog i privatnog života zaposlenih kroz, na primjer, fleksibilnije radno vrijeme za vulnerabilne porodice, porodiljsko/roditeljsko odsustvo za oba roditelja, jaslice na radnom mjestu.

Prema njenim rječima te mjere će pomoći u balansiranju porodičnih i radnih obaveza.

Programski koordinator Društva psihologa Republike Srpske Gordana Ružić Milunić kaže da bi poslodavci poštovanjem Politika prilagođenih porodici imali zadovoljnije i produktivnije radnike koji bi mogli bolje balansirati privatnim i poslovnim obavezama, jer bi osjećali podršku svoga poslodavca.

"Ove politike su naročito značajne za radnice koje imaju istaknutiju ulogu u životu i organizaciji porodice, te često nisu u mogućnosti da budu u potpunosti i samo fokusirane na posao zbog svojih obaveza i preokupacija u vezi sa brigom o djeci i drugim članovima porodice", kazala je Ružić Milunić.

Ona je podsjetila da su rezultati istraživanja koje je Društvo psihologa Republike Srpske radilo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uz podršku UNICEF-a i njegovih partnera govore da se porodica u vrijeme Kovid-19 pandemije oslanjala isključivo na unutrašnje snage, te da nisu imali povjerenje da im drugi mogu pomoći, te nisu ni tražili pomoć.

"Savremena porodica ima ispred sebe mnogo izazova i svaku porodicu na neki način možemo smatrati vulnerabilnom, upravo zato je važno da poslodavci pomognu svojim radnicima tako što će naći kompromis i primjenjivati politike usmjerene na porodicu jer samo zadovoljan čovjek može biti dobar radnik", navela je Ružić Mulinić.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac navodi da sa ekonomskog stanovišta ovakva rješenja mogu biti opravdana jer i poslodavcima je u interesu da imaju produktivne radnike koji će to svakako biti ukoliko su zadovoljni.

On je kazao da je period pandemije pokazao određenu fleksibilnost i domaćih kompanija kada se u praksi pokazalo da je kod velikog broja zanimanja, zahvaljući savremenim tehnološkim rješenjima, rad od kuće u većoj mjeri izvodljiv kao i poslovna komunikacija.

Prema njegovim riječima, zbog toga i ne čudi da se širom Evrope testira ideja četverodnevne radne nedjelje gdje bi radnici radili četiri dana nedjeljno, a bili plaćeni isto, sa istim doprinosima kao inače, a ostala bi im i ista količina posla kao u potodnevnoj radnoj nedjelji.

Predsednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić naglasio je da su predložene politike dobro došle, ali smatram da obzirom na finansijsko stanje domaćih preduzeća neki od tih mjera i prijedloga nisu prihvatljivi pošto je poslodavcima trenutno fokus da se sva raspoloživa sredstva daju za povećanje plata tako da vrlo malo ostane za povećanje nekih drugih prava.

On je naglasio da važeća zakonska rješenja nemaju nikakva ograničenja po pitanju Politika prilagođenih porodici ali ne propisuju nikakva posebna prava.

Trivić ističe da iz njegovog ugla obezbjeđuju dovoljan nivo zaštite radnika i omogućuje normalne uslove za život kako radnika tako i njegove porodice.

Prema njegovim riječima, da li će neko od poslodavaca proširiti prava je više stvar mogućnosti nego želje poslodavca.

Postojeće politike prilagođene porodici koje su već na snazi, kao što su porodiljsko odsustvo, infrastruktura, individualna odgovornost i smanjenje roditeljskog stresa ključni su prvi koraci, a dokazi ukazuju na kritičnu potrebu da se ovi koraci nadograđuju i prevaziđu, da se poboljšaju i ojačaju okruženja koja omogućavaju pružanje optimalne podrške porodicama.

Projekat promocije politika prilagođenih porodici sprovode Društvo psihologa Republike Srpske i UNICEF, uz podršku USAID BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti