OCJENJIVANJE OD 15 vrsnih enologa

Ocijenjeno oko stotinu pristiglih vinskih uzoraka na Međunarodnom sajmu gospodarstva

27.03.2023. 17:12 / Izvor: Fena
mostar vina

Na 24. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka, njih oko 100 pristiglih na natjecanj

Na 24. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka, njih oko 100 pristiglih na natjecanje, priopćili su u ponedjeljak iz Mostarskog sajma.

Međunarodno povjerenstvo, sastavljeno od 15 vrsnih enologa iz Hrvatske i BiH, ocjenjivalo je vina po ustaljenoj metodi 100 bodova, s rasponima odličja od bronce, srebra, zlata.

Ove godine, kao raritet, samo jedan od uzoraka je osvojio Veliku zlatnu plaketu koja je pripala vinu sorte koja nije autohtona, a riječ je o Syrahu.

Enolozi se slažu da je Syrah definitivno postao vrlo interesantna sorta i na tlu Hercegovine.

"Možemo biti jako zadovoljni s razinom objektivne kakvoće vina. Za razliku od nekih davnih vremena kad sam počinjao voditi ovdje ocjenjivanja bio sam kritičan, tako danas, s velikim zadovoljstvom mogu i moram upućivati pohvale i reći da svi proizvođači s ovih prostora, ali i drugih zemalja odakle su uzorci pristigli, mogu biti ponosni sa svojim uradcima", kazao je prof. Bernard Kozina, s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i predsjednik povjerenstva.

Što se tiče žilavke i usporedbe s vinima sa slavonskih i drugih prostora, u toj priči možemo je staviti u ravan graševini i nekim drugim (ne)aromatičnim sortama. Ono što proteklih godina kao rezultate ovdje imamo, i među graševinama, chardonnayima i drugim bijelim nearomatičnim sortama, postoji dosta etiketa žilavke koja su u potpunoj ravni s objektivnom kakvoćom i mogu se uspoređivati s bilo kojom od tih sorti, rečeno je tijekom ocjenjivanja.

"Svi zajedno možemo biti jako zadovoljni kvalitetom vina, ali nas to zadovoljstvo ne smije uspavati. To što radimo izvrsna vina treba nam biti poticaj da se stvari razvijaju naprijed, da se stječu nove vještine i koriste nove tehnologije što će nam jamčiti svjetlu vinogradarsku budućnost", poručio je domaćim vinarima prof. Kozina na kraju ocjenjivanja vinskih uzoraka.

Uime Mostarskog sajma, obratila se direktorica Dalfina Bošnjak koja je, ne krijući zadovoljstvo što je na sajmu nastavljena tradicija ocjenjivanja vina, istaknula kao trajnu zadaću "promociju domaćih autohtonih sorti vina žilavke i blatine".

Napomenula je kako će priznanja najboljima biti uručiti drugog sajamskog dana, u srijedu, 3. svibnja,  e pozvala sve vinare da dođu na sajamske dane vina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti