Zenički rudari ni danas neće sići u jame

Održan jednosatni štrajk upozorenja u rudnicima iz Koncerna EPBiH

29.03.2023. 08:41 / Izvor: Fena
rudnik

U svih sedam rudnika uglja koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine jutros je prekinuta proizvodnja te održan jednosatni štrajk upozorenja iz solidarnosti s rudarima iz zeničkih rudnika, koji su proizvodnju obustavili još u petak poslijepodne.

U svih sedam rudnika uglja koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine jutros je prekinuta proizvodnja te održan jednosatni štrajk upozorenja iz solidarnosti s rudarima iz zeničkih rudnika, koji su proizvodnju obustavili još u petak poslijepodne - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Dizdarević.

"Kako je jučer i dogovoreno, nakon protesta u Zenici, ni rudari ostalih šest rudnika iz našeg koncerna nisu radili prvi sat današnje prve smjene. Oni su, od sedam do osam sati, održali štrajk upozorenja, a ako se danas do 15.00 sati ne promijeni situacija u našem rudniku, odnosno ako se ne deblokira račun preduzeća te nam ne bude isplaćena plaća, Sindikat radnika rudnika FBiH donijet će novu odluku", najavio je Dizdarević.

On je naglasio kako 15-ak članova Sindikata ZDRMU Zenica nastavlja štrajk glađu u prostoru Doma rudara, a rudari ni jutros neće sići u jame te obnoviti proizvodnju u pogonima "Raspotočje" i "Stara jama".

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić jučer je na protest pred Gradskom upravom Grada Zenica, koja je prije dvije sedmice blokirala račun zeničkog rudnika, najavio mogućnost organiziranja i generalnog štrajka u svim rudnicima iz Koncerna EPBiH te da neće ostaviti "na cjedilu zeničke rudare".

Husić je tom prilikom najavio, ako se danas do 15.00 sati ne deblokira račun ZDRMU Zenica, nove proteste u Zenici već za sutra, ali je podvukao kako bi ti protesti mogli imati i drugačiji karakter. Nakon što su jučer protestirali pred Gradskom upravom Grada Zenica te zahtijevali sastanak s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, koji jučer nije bio na poslu, Husić je najavio kako će, ako budu primorani, narednih dana u Zenicu dovesti i svih 6.000 rudara iz Koncerna EPBiH.

Grad Zenica je sredinom mjeseca ponovo blokirao račun ZDRMU Zenica zbog čega zaposlenicima tog preduzeća nije isplaćena februarska plaća te topli obrok za januar ove godine. Grad Zenica nakon što je to preduzeće prije više od dvije godine isplatilo glavnicu duga za komunalno-građevinsko zemljište, potražuje još nešto više od 3.000.000 KM za zatezne kamate, zbog čega su u proteklom periodu nekoliko puta blokirali račun tog preduzeća. Zadnji put u novembru prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti