REFORME SU NEOPHODNE

Predstavnici izvršne vlasti u BiH i AmCham BiH razgovarali o izazovima za bh. privredu

29.03.2023. 12:17 / Izvor: Fena
krišto
OTVORI GALERIJU

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto obratila se danas u Sarajevu na otvaranju konferencije "Javno-privatni dijalog" u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH.

Predstavnici izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini i  Američke trgovinske komore u BiH (AmCham BiH) danas su u Parlamentarnoj skupštini  BiH, na događaju „Javno privatni dijalog:AmCham government 2 Business Talks“, govorili o oktuelnim temama koje se tiču bh. privrede.

Također, učesnici su govorili o najvažnijim pitanjima i izazovima koji očekuju novi saziv Vijeća ministara BiH u procesu ubrzanja ekonomskog razvoja i rasta domaće privrede. Bilo je riječi i o cyber sigurnosti, digitalizaciji, te nacionalnoj fiskalnoj politici.

Generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić istaknuo je da ta komora kontinuirano radi na poboljšanju privrednog i poslovnog ambijenta u BiH.

"Zadovoljstvo je što danas imamo mogućnost da sarađujemo sa Vijećem ministara. Naš posao, kao poslovne zajednice, je da postavljamo pitanja i otvaramo teme koje su bitne za BiH i da tražimo poboljšanja u zakonodavnim okvirima koji se tiču Vijeća ministara. Rješenja je mnogo na našem stolu i mi ćemo nastaviti da nominujemo teme prema Vijeću ministara. Ne smijemo dozvoliti da BiH kaska za zemljama regiona i drugim evropskim zemljama" kazao je Hamzić.

Neke od tema događaja pored  digitalizacije i  cyber sigurnosti su i  modernizacija zdravstva,te pronalaženje rješenja za lakši rad međunarodnih kompanija u BiH.

Ambasador SAD-a u BiH Michael J. Murphy naglašava da se BiH suočava sa brojnim ekonomskim izazovima, visokom stopom nezaposlenosti, odlaskom mladih ljudi iz zemlje, dok su stope ekonomskog rasta  niske pogotovo u poređenju sa drugim zemljama regiona  Također, kako dodaje, zemlja nije privlačna ni za legitimna strana ulaganja u mjeri u kojoj bi trebala biti.

"Predugo su politički čelnici zemlje svoje vrijeme i energiju usmjeravali  ka neproduktivnim i etno-nacionalističkim svađama ili ostvarivanju vlastitih interesa, umjesto da kreiraju politike potrebne za generisanje snažnog privrednog rasta i stvaranja sveobuhvatnog prosperiteta za građane BiH. Vrijeme je da se BiH posveti ekonomskim reformama, kao i onima u oblasti vladavine prava", izjavio je Murphy.

Na skupu je istaknuto da su potrebne reforme te da se od nove vlasti očekuje više truda.

 

Potom se u daljem zatvorenom dijelu konferencije prisutnima obratila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

U svome obraćanju Krišto je rekla da je Bosna i Hercegovina mala i otvorena privreda na rubu Europske unije, čiji su oporavak i rast uvelike uvjetovani kako kretanjima u regionalnoj i europskoj tako i globalnoj ekonomskoj sceni. Dodala je da naša primarna i strateška zadaća jest da uvažavajući interese brojnih unutarnjih i vanjskih aktera, vođeni unutarnjim konsenzusom i suglasjem kreiramo i dostignemo viziju poželjne budućnosti te u što kraćem roku ostvarimo vidljiv napredak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti