Usvojeni regulacioni planovi

Ova opština će imati najviše solarnih elektrana u Republici Srpskoj

29.03.2023. 13:52 / Izvor: SRNA
Solarna

Skupština opštine Bileća usvojila je danas jednoglasno odluke o izradi regulacionih planova za četiri solarne elektrane.

Skupština opštine Bileća usvojila je danas jednoglasno odluke o izradi regulacionih planova za četiri solarne elektrane, a tokom zasjedanja je istaknuto da je Bileća opština u kojoj treba da bude izgrađeno najviše solarnih elektrana u RS, od kojih se očekuje novi priliv u lokalni budžet od oko dva miliona KM godišnje.

Vlada Republike Srpske, kako je istaknuto, dala je koncesije za izgradnju četiri velike solarne elektrane na području Bileće, a u proceduri je dobijanje koncesije za izgradnju još dvije velike solarne elektrane, dok su za više od 100 malih izdate građevinske dozvole.

Odbornik SNSD-a Anastasija Aleksić rekla je novinarima da će opština Bileća imati velike koristi ne samo od te četiri, nego i od ostalih solarnih elektrana koje treba da se grade na području Bileće, za čiju izgradnju je Vlada Republike Srpske dala koncesije.

Aleksićeva je napomenula da su danas jednoglasno podržali te tačke dnevnog reda.

Načelnik opštine Veselin Vujović očekuje da za Bileću dolaze bolji dani.

On je istakao da u Bileći postoji povoljna klima za izgradnju solarnih elektrana i da će opština od plaćanja koncesionih naknada imati velike koristi kad te elektrane budu na mreži, a biće zaposlen i određen broj ljudi na njihovoj izgradnji i održavanju.

Prema njegovim riječima, danas su usvojene odluke o izradi regulacionih planova za četiri solarne i jednu vjetroelektranu, a ukupna snaga tih postrojenja treba da bude oko 300 megavata.

Odbornik SRS-a Obren Samardžić rekao je da Bileća ima dosta sunčanih dana, što omogućuje postavljanje solarnih elektrana, istakavši da svi vide da će opština od toga imati velike koristi u narednom periodu.

Na sjednici Skupštine opštine usvojene su odluke o izradi regulacionih planova za vjetroelektranu "Planik" i solarne elektrane "Planik", "Bileća 1", "Trnovica-Vrbica" i "Zlatište-Vlahinja".

Solarna elektrana "Bileća jedan" treba da bude instalisane snage 270 megavata, "Planik" instalisane snage 96 megavata i istoimena vjetroelektrana snage 39,6 megavata, dok je fotonaponska elektrana "Trnovica-Vrbica" snage 40 megavata, a "Zlatište-Vlahinja" 10 megavata.

Za izgradnju i korištenje solarne elektrane "Planik" i istoimene vjetroelektrane u Bileći, krajem prošle godine su u Banjaluci potpisani ugovori o koncesiji, a procijenjena vrijednost tih investicija je više od 230 miliona KM, saopšteno je tada iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

Iz Ministarstva je navedeno i da će koncesionar nakon izgradnje za svako postrojenje u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu od 0,0055 KM po kilovat-času struje, od čega će 95 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Bileća.

Odbornici Skupštine opštine Bileća će danas razmatrati i izmjene odluka o komunalnim djelatnostima, o osnivanju opštinske Teritorijalne vatrogasno- spasilačke jedinice i odluku o prodaji zemljišta iz opštinske svojine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije