ODUZETO ZVANJE

Sebija Izetbegović ostala bez zvanja redovne profesorice na Medicinskom fakultetu

29.03.2023. 16:49 / Izvor: Akta.ba
sebija

Članovi Senata Univerziteta u Sarajevu danas su održali sjednicu na kojoj je Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje profesorice na katedri za "Ginekologiju i akušerstvo" na Medicinskom fakultetu

Članovi Senata Univerziteta u Sarajevu danas su održali sjednicu na kojoj je Sebiji Izetbegović oduzeto zvanje profesorice na katedri za "Ginekologiju i akušerstvo" na Medicinskom fakultetu.

Odluka Senata UNSA od 2014. godine kojim je Izetbegović stekla status redovne profesorice za oblast "Ginekologija i akušerstvo" na Medicinskom fakultetu stavljena je van snage.

Za poništenje njenog akademskog statusa bilo je 30 glasova za, četiri protiv i osam suzdržanih.

Nova odluka kojom se Sebiji Izetbegović oduzima zvanje redovne profesorice stupa na snagu sa danom donošenja.

"Imajući u vidu da se donošenjem Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 06. 03. 2023. godine kojom se zadužuje rektor Univerziteta u Sarajevu da donese Rješenje, te donošenjem Rješenja rektora Univerziteta u Sarajevu od 09. 03. 2023. godine kojim se poništava upis imenovane u Matičnu knjigu magistranata koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu - Medicinskog fakulteta, odnosno naučni stepen magistra nauka, a vezujući se za uvjete za izbor u naučnonastavna zvanja na Univerzitetu prema propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme kada je imenovana birana u ista, ovim odlukama Senat Univerziteta u Sarajevu je utvrdio da imenovana ne ispunjava uvjete koji su bili propisani za izbor u naučnonastavna zvanja na Univerzitetu u Sarajevu", navodi se u obrazloženju odluke Senata.

Podsjetimo, inspektori su prošle sedmice ušli na Medicinski fakultet u Sarajevu po prijavi da se poništi doktorat prof. dr. Izetbegović. Inspekciji je 15. marta stigla prijava za poništenje diplome.

Senat UNSA je 6. marta poništio akademsko zvanje magistra nauke Sebiji Izetbegović na vanrednoj sjednici.

 

Obje Odluke su konačne, a protiv istih se mogu pokrenuti parnični postupci pred nadležnim sudom u Sarajevu u roku od 30 dana od dana prijema svake od navedenih odluka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti