DOŠLI PO RJEŠENJE

Rudari ponovno pred zgradom Gradske uprave Zenica, u toku redovna sjednica GV Zenica

30.03.2023. 11:44 / Izvor: Fena
RUDARI

Nekoliko stotina zeničkih te rudara iz preostalih šest rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH počeli su u 11 sati drugi zajednički protest u posljednja tri dana.

Nekoliko stotina zeničkih te rudara iz preostalih šest rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH počeli su u 11 sati drugi zajednički protest u posljednja tri dana.

Rudari su se, nakon okupljanja ispred Upravne zgrade Zavisnog društva mrkog uglja Zenica, odmah zaputili pred zgradu Gradske uprave Grada Zenica, gdje je u 10 sati počela i redovna sjednica Gradskog vijeća Zenica.

Uprkos činjenici da je Grad Zenica još polovinom ovog mjeseca za neisplaćeni dug za kamate u iznosu od oko 3.000.000 KM ponovno blokirao račun tog zeničkog preduzeća te da rudari nisu dobili plaću za februar niti naknadu za topli obrok za januar, na dnevnom redu današnjeg zasjedanja nije bila najavljena tačka na kojoj bi se razmatrala i situacija u RMU Zenica, koji u ovom trenutku zapošljava oko 900 radnika. 

Međutim, predsjednik Sindikata radnika rudnika  Federacije BiH Sinan Husić obavijestio je rudare da će se, kao vanredna tačka, ipak razmatrati situacija u RMU Zenica.

"Mi smo danas došli po rješenje. Mi danas ne odstupamo dok se ne kaže da je prihvaćen prijedlog Sindikata radnika rudnika FBiH, koji je jučer predstavljen EPBiH, RMU Zenica te Gradskoj upravi Zenica", kazao je Husić.

Novinarima, koji su se, po izričitom zahtjevu Gradskog vijeća, uredno prijavili za prisustvo današnjoj sjednici, nije dozvoljeno prisustvo sjednici duže od samo pet uvodnih minuta, zbog čega su neki novinari odmah i napustili zgradu Gradske uprave Grada Zenica.

RUDARI

Sjednicu uživo prenosi lokalna Televizija Zenica, a umjesto predsjedavajućeg Mirze Husetića, današnju sjednicu vodi zamjenik predsjedavajućeg Semir Huseinagić.

Zenički rudari su u radnički neposluh stupili u petak, kada su odbili sići u jame u drugoj smjeni, a od ponedjeljka 15-ak članova Sindikata ZD RMU Zenica štrajka i glađu u svojim prostorijama u Domu rudara. Nekoliko puta intervenirala je i Hitna pomoć, koja je ukazivala pomoć iscrpljenim rudarima, koje predvodi predsjednik sindikata Elvedin Avdić.

Rudari su u svojim zahtjevima, koje su uputili i vladajućem društvu EPBiH i menadžmentu, tražili sastanak s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem te da se dogovore oko načina deblokade računa. 

Niko ih iz Gradske uprave tog grada do sada nije primio na sastanak, ali će danas GV Zenica razmatrati stanje u tom preduzeću i zahtjev rudara. Husić je naglasio kako je isplata plaće i pokretanje proizvodnje u RMU Zenica jedino prihvatljivo rješenje. Rudari skandiraju: Svi smo mi Zenica!

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti