NEDOVOLJAN SMJEŠTAJNI KAPACITET

Pacijenti često dijele isti krevet, ko neće tako spava na stolici

30.03.2023. 12:17 / Izvor: Nezavisne novine
ZDRAVSTVO

Zbog nedostatka prostora i nedovoljnih smještajnih kapaciteta Odjel hirurgije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću već duže vrijeme se susreće s brojnim problemima u radu, a dešava se i da dva pacijenta dijele isti krevet.

Zbog nedostatka prostora i nedovoljnih smještajnih kapaciteta Odjel hirurgije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću već duže vrijeme se susreće s brojnim problemima u radu, a dešava se i da dva pacijenta dijele isti krevet.

"Možete zamisliti kada dvije žene, jedna nasuprot drugoj, leže u istom krevetu. Ko neće tako, presjedi često na stolici cijelu noć da bi sutra bio operisan i to su sve problemi s kojima se svakodnevno suočavamo", kaže Samir Muminović, načelnik ovog odjela.

Dodaje kako su zbog nedostatka prostora ljekari primorani prednost dati hitnim slučajevima, kao što su operacije pacijenata sa malignim oboljenjima.

"Nijedan karcinom ne čeka i to su planske operacije koje odmah radimo. Identičan slučaj je i sa hitnim operacijama koje ne mogu čekati, sve to radimo odmah. Nažalost, drugi pacijenti, gdje hitnost nije izražena, moraju čekati jer smo prostorom i kapacitetima limitirani", navodi Muminović.

Nekada je Odjel hirurgije bio smješten na dva sprata, te raspolagao mnogo većim prostorom, ali je prije deset godina, kada je bolnica stradala u velikom požaru, izmješten u drugi dio zgrade.

"Rješavanje problema Hirurgije mora biti prioritet u narednom periodu, kako bi se stvorili odgovarajući uslovi za pružanje zdravstvenih usluga", smatra Muminović.

Ministar zdravstva u Vladi USK Muris Halkić ističe kako su u rekonstrukciju Kantonalne bolnice i sanaciju šteta od požara u proteklim godinama uložena značajna sredstva.

"Smatram ipak da se unutar same bolnice preraspodjelom odjela mogu bolje urediti mnoge stvari. Način na koji je sada sve to organizovano ima dosta nedostataka jer, po mom mišljenju, zbog čestih slučajeva hitnosti nema logike da Neurologija bude toliko udaljena od recimo Odjela za radiologiju. Mislim da se neke stvari mogu bolje urediti", kaže Halkić.

Kada je riječ o Odjelu hirurgije, dodatni problem predstavlja i to što jedna od tri operacione sale trenutno nije u funkciji zbog krova koji prokišnjava. Prema riječima Muminovića, problem je i što na 12 hirurga nedostaje anesteziologa i ostalog medicinskog kadra. Sve to rezultira time da su liste čekanja na operativne zahvate sve duže, što kod pacijenata često izaziva veliko nezadovoljstvo.

Kantonalna bolnica u Bihaću se susreće i sa drugim velikim problemima, kao što su milionska dugovanja i odlazak medicinskog kadra, pa su time i problemi u ovdašnjem zdravstvu sve veći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti