Forto u Srbiji

Oživjeti željeznički koridor od Banje Luke preko Doboja, Tuzle i Zvornika do Srbije

30.03.2023. 13:34 / Izvor: Akta.ba
forto

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto boravi danas u službenoj posjeti Republici Srbiji.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto boravi danas u službenoj posjeti Republici Srbiji tokom koje se sastao sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem sa kojim je razgovarao o jačanju prometnih, a prije svega cestovnih i željezničkih veza, koje će ojačati odnose dviju država i pomoći u razvoju regiona. 

Ministar Forto je izrazio zadovoljstvo što se razgovaralo o konkretnim stvarima te najavio buduće zajedničke projekte.

"Iznimno je važno da željeznički koridor koji ide od Banje Luke preko Doboja i Tuzle na Zvornik i dalje u Srbiju oživimo i moderniziramo te da protok ljudi i robe bude puno bolji, što je ključno za razvoj dviju zemalja. Također, potrebno je osposobiti granične prijelaze na kojima Srbija već radi, a posebno onaj prema Bijeljini", istakao je ministar Forto.

Ministar Vesić je rekao da se trenutno rade tri brze prometnice i autocesta koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Srbiju: "Prva je Sremska Rača - Kuzmin, kao dio autoceste Beograd - Sarajevo, druga je brza cesta Ruma - Šabac - Loznica, koja će imati vezu sa BiH i odvojak prema Badovincima, te cesta Požega - Kotroman, koja će omogućiti vezu prema Višegradu. Imat ćemo četiri granična prijelaza na brzim prometnicama i autocestama, što je neprocjenljivo".

Sagovornici su se dogovorili da pred evropske partnere istupe sa zajedničkim projektom, naglašavajući da takva saradnja daje težinu projektima.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti