Sastanak Pododbora za trgovinu

Evropska komisija pozvala BiH da finalizira pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

31.03.2023. 10:22 / Izvor: Akta.ba
EK

Evropska komisija pozvala je BiH da što skorije finalizira pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i da sprovede Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

Evropska komisija pozvala je BiH da što skorije finalizira pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i da sprovede Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije /DEI/ BiH.

Na šestom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje EU i BiH rečeno je da Evropska komisija očekuje da se BiH suzdrži od preduzimanja jednostranih trgovinskih mjera bez prethodnih konsultacija s Komisijom. 

U oblasti slobodnog kretanja robe Komisija je ponovila preporuku da BiH treba usvojiti cjelovitu strategiju zemlje za infrastrukturu kvaliteta, te je pozvala BiH da usvoji nove zakone o akreditaciji i o nadzoru nad tržištem usklađene sa posljednjim izmjenama propisa EU. 

Vezano za poslovno okruženje Komisija je istakla da je potrebno pojednostaviti i uskladiti registraciju poslovnih subjekata u oba entiteta kako bi se smanjio administrativni teret za preduzetnike. 

"Evropska komisija podstiče BiH da usvoji strateške smjernice za usklađivanje podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu", navodi se u saopćenju i dodaje da prioritet u oblasti oporezivanja i dalje treba da je usklađivanje propisa o PDV-u i akcizama s propisima EU. 

Na sastanku je konstatovano da je EU i dalje najveći trgovinski partner BiH, te da je uprkos pandemiji virusa korona i drugim izazovima prethodni period obilježio rast trgovinske razmjene. 

Delegacija BiH je informisala Evropsku komisiju o aktivnostima institucija vezano za liste lijekova u pojedinim kantonima, usklađivanje zakona o akcizama sa propisima EU u dijelu koji se odnosi na definiciju malih pivara, odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva, sprovođenju dodatnih Cefta protokola. 

U oblasti carina, delegacija BiH je informisala Komisiju da je Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH prošlog ljeta započela sa primjenom Novog kompjuterizovanog provoznog sistema /NCST/ faza pet, što je prva elektronska usluga uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog potpisa koju je ponudila UIO. 

Ovaj način poslovanja UIO planira u ovoj godini proširiti i na prijave PDV-a. 

Delegacija BiH je istakla da je zvanično podnijet prvi zahtjev UIO za izdavanje sertifikata za odobravanje statusa ovlaštenog privrednog subjekta /AEO/, a nakon što je prošle godine započela primjena novog Zakona o carinskoj politici. 

Od BiH se očekuje da pristupi Protokolu o uklanjanju nezakonite trgovine duvanskim proizvodima. 

Šesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje između EU i BiH održan je danas putem videokonferencije. 

Sastankom je u ime BiH kopredsjedavala predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Brankica Pandurević, a EU Meri Tereza Moren iz Evropske komisije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti