Kim’s Chocolates

Zbog pronalaska najkancerogenije materije: Sa bh. tržišta povučena belgijska čokolada

31.03.2023. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Kim’s Chocolates

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište BiH isporučen proizvod koji sadrži bademe s nedopuštenom količinom aflatoksina B1.

Agencija za sigurnost hrane BiH je, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da je na tržište BiH isporučen proizvod koji sadrži bademe s nedopuštenom količinom aflatoksina B1.

Obavijest o neusklađenosti dostavila je Belgija, a odnosi se isključivo na čokoladu sa opisanim karakteristikama: "chocolate 57% organic with almonds and cherries" (Organska čokolada 57% badem-višnja), belgijskog proizvođača Kim’s Chocolates, koju u BiH uvozi firma Tropic Maloprodaja iz Banje Luke.

Sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane BiH.

Aflatoksini su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva, kao što su one iz roda Aspergillus, od kojih su najznačajnije Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Aflatoksini su otrovni i najkancerogenije poznate supstance.

Oni se stvaraju na polju i tokom skladištenja, a najčešće u kukuruzu, susamu, kikirikiju, pamuku, riži, pistacijama, sjemenkama tikve, bademima, lješnjaku, suncokretu, soji, sušenom voću, začinima, mlijeku i mliječnim proizvodima i mesu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti