Partner poljoprivrednicima

Počela distribucija milion sadnica povrća bh. poljoprivrednicima

31.03.2023. 13:03 / Izvor: Akta.ba
sadnice
OTVORI GALERIJU

Danas je u Tuzlanskom kantonu počela distribucija milion komada sadnog materijala povrća, koje će biti upriličeno u krugu udruženja Bosper i Plant d.o.o.

Danas je u Tuzlanskom kantonu počela distribucija milion komada sadnog materijala povrća, koje će biti upriličeno u krugu udruženja Bosper i Plant d.o.o.

Svečanosti su prisustvovali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović. Ovom manifestacijom započinje sezona sadnje povrća u plastenicima kao i zvanična prodaja visoko kvalitetnog rasadnog materijala, koje i ove godine poljoprivrednicima na raspolaganje stavljaju najveći proizvođači sadnog materijala povrća za tržište Bosne i Hercegovine, udruženje Bosper i Plant d.o.o. 

U ovogodišnjem asortimanu presadnica povrća dominantnu osnovu čine visokorodni hibridi povrća renomiranih svjetskih proizvođača sjemena povrća kao i starije odomaćene sorte povrća, rečeno je danas, a važno je naglasiti da se radi o presadnicama povrća čije zdravstveno stanje kontrolišu federalne institucije.

"Proizvodnja zdravstveno ispravnog i sortno čistog sadnog materijala u svijetu i Bosni i Hercegovini predstavlja veliki izazov, a s kojim se Plant i drugi registrovani proizvođači kvalitetno nose pa domaćem i stranom tržištu nude kvalitetan i siguran sadni materijal. Očekuje se da će tokom aprila i maja biti distribuirano preko milion presadnica povrća za proizvodnju u plastenicima i oko milion presadnica za proizvodnju povrća na otvorenom polju. Prosječni prinosi koji se očekuju od ovog rasadnog materijala su 6.000 tona povrća i oko 1000 tona voća (jagode i lubenice)", kazao je danas direktor Plant d.o.o. Adnan Hodžić.

Premijer Halilagić je istaknuo da je i današnja manifestacija pokazatelj da Vlada i Bosper, te Plant d.o.o. dijele stratešku viziju razvoja poljoprivredne proizvodnje u Tuzlanskom kantonu. 

"Svjesni smo značaja i potencijala poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane na području našeg kantona i spremni smo uložiti i ulagati dodatne napore da poljoprivrednu proizvodnju unaprijedimo i podignemo na znatno viši nivo. Prošle godine Vlada Tuzlanskog kantona je za poticaje u poljoprivredi izdvojila rekordnih 14 miliona KM. Ove godine u Budžetu smo predvidjeli 12,8 miliona KM za ovu namjenu, a to ne mora biti konačna cifra. I ove godine osluškujemo potrebe poljoprivrednika i naš partnerski odnos sa našim poljoprivrednicima nastavit ćemo i ove godine, te ćemo odgovarati na njihove potrebe i kretanja na tržištu", kazao je premijer Halilagić. 

Također, premijer Halilagić je istaknuo da je Tuzlanski kanton lider po poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji BiH. 

"Oko 33% od ukupne poljoprivredne proizvodnje u Federaciji odvija se upravo na području našeg kantona. Od ukupno oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji, oko jedne četvrtine njih se nalazi na području našeg kantona. To pokazuje da imamo veliki potencijal i još uvijek značajan prostor za dalji razvoj. Također, razvoj ove privredne grane pokazuje da smo dobro prepoznali naše potencijale i komparativne prednosti, te da smo stvorili relativno dobru klimu za razvoj obrtničkog poljoprivrednog biznisa", zaključio je danas premijer Halilagić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti