Inflacija ih "tjera" u sistem PDV-a

Ostajemo li bez malih preduzetnika?

03.04.2023. 07:50 / Izvor: BHRT
Poduzetnik

Mali preduzetnici u Bosni i Hercegovini traže podizanje praga PDV-a, sa 50 na stotinu hiljada KM.

Mali preduzetnici u Bosni i Hercegovini traže podizanje praga PDV-a, sa 50 na stotinu hiljada KM. Inflacija ih "tjera" u sistem PDV-a, i zbog toga traže podizanje ovog praga. Istovremeno, Nacrt Zakona o PDV-u BiH je na čekanju već dvije godine. Ostajemo li bez malih preduzetnika, ili otvaramo prostor sivoj ekonomiji?

Preduzetnik Slobodan Grgić bavi se galvanizacijom metala. Kaže da je repromaterijal za njegovu djelatnost poskupio od 40 do 120 odsto. Prinuđen je bio povećati cijene usluga, ali i podizati plate radnicima.

"Mjesečne obaveze na godišnjem nivo, po mom proračunu i poračunu knjigovođe, sada su do nekih 40 odsto više. Trudimo se da to nadoknadimo povećanjem obima posla."

Inflacija ih je natjerala da podignu cijene usluga. Podigli su i plate. Veće su i obaveze. Promet od 50.000 KM na godišnjem nivou brzo se dostiže.

"Mi ćemo biti prinuđeni da podignemo cijene za još 17%, a onda već ne postoji razlog postojanja mikro preduzeća. Mi onda prelazimo u sektor velikih", kazala je Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore Banja Luka.

U UIO BiH potvrdili su da je u prošloj godini primljeno više zahtjeva za registraciju u sistem PDV-a. To znači da je obim poslovanja preduzeća prelazio 50.000 KM. Nacrt Zakona o PDV-u koji predviđa povećanje stope usvojen je još prije 2 godine.

Zvanični zahtjev malih preduzetnika institucije nisu dobile. Ipak, očekuje se nastavak procedure usvanja novog zakonskog rješenja. Kada, ne zna se precizno.

"Što se tiče novog zakona o PDV-u, okončane su javne konsultacije I trenutno se radi na određenim usklađivanjima mišljenja Direkcije za evropske integracije i Ministarstva pravde BiH, nakon toga Nacrt zakona o PDV-u trebao bi biti dostavljen Upravnom odboru UIO na izjašnjavanje , a potom u dalju proceduru u Savjet ministara BiH te u Parlamentarnu skupštinu BiH", saopšteno je uz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Prag za ulazak u sistem PDV-a u Hrvatskoj je nešto manje od 78.000KM dok je u Srbiji oko 133.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti