Agencija FMC

U Vladi SBK održana prezentacija finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru

03.04.2023. 10:09 / Izvor: Akta.ba
FUK

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici javnog sektora Srednjo-bosanskog kantona.

U sali Vlade Srednjo-bosanskog kantona, a na poziv upućen iz kabineta premijera Tahira Lende, 21.03..2023. godine održana je prezentacija na temu: "Finansijsko upravljanje i kontrola u javnom sektoru Federacije BiH”.

Predavač je bila Tubić Zikreta dipl.ecc., certificirani voditelj finansijskog upravljanja i kontrola sa višegodišnjim iskustvom na implementaciji Sistema FUK na području Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici javnog sektora Srednjo-bosanskog kantona.

Finansijsko upravljanje i kontrola (FUK) predstavlja jednu od komponenti Strategije razvoja javnih internih finansijskih kontrola (eng. Public Internal Financial Control), iste predstavljaju cjelokupan sistem finansijskih i drugih kontrola koje uspostavlja rukovodilac organizacije sa ciljem uspješnog upravljanja i ostvarivanja ciljeva organizacije.

Interne finansijske kontrole u javnom sektoru obuhvataju mjere za kontroliranje prihoda, rashoda, imovine i obaveza.

Zakonom o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru FBiH (Službene novine FBiH“ broj 38/2016) uređuje se finansijsko upravljanje i kontrola (u daljnjem tekstu: FUK) u
javnom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine i propisuju zajednički okvirni principi i standardi za uspostavljanje, razvoj i implementaciju sistema FUK-a u javnom sektoru u Federaciji.

Uspostava i razvoj sistema javnih internih finansijskih kontrola (PIFC) u FBiH u skladu je sa međunarodnim standardima i dobrom praksom ujedno je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (čl. 90) kao jedna od oblasti za usklađivanje pravne stečevine u Poglavlju 32 – Finansijske kontrole u procesu pristupnih pregovora BiH sa Evropskom unijom. Strategija prati preporuku nadležnih tijela Evropske komisije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti