228 otvorenih ulja

Noćnjak 2023: Proglašena najbolja maslinova ulja, pet zlatnih medalja ide u Hercegovinu

03.04.2023. 11:43 / Izvor: Akta.ba
maslinovo ulje

Za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje priznanje je dobila Milena Beus iz Makarske.

25. Međunarodni susret maslinara i uljara Noćnjak 2023. održan je od 30. ožujka do 2. travnja u Bluesun hotelu Alga u Tučepima.

Natjecanje je organizirao Zadružni savez Dalmacije, a na sudjelovali su brojni maslinari iz Hrvatske i susjednih zemalja. U konkurenciji 228 otvorenih ulja, koliko ih je ukupno pristiglo na Noćnjak 2023, pobjedničko je ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti Daniele Damić iz Rogotina.

Za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje priznanje je dobila Milena Beus iz Makarske, za ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte oblica.

Kakva su bila ulja koja je ove godine ocjenjivao stručni panel Zadružnog saveza Dalmacije, na samom je proglašenju opisala dr. sc. Sandra Petričević, predsjednica panela: “Ulja su vrhunska, ali je suša ostavila trag gorčine i pikantnost, ali ima ih iz različitih područja koja su vrlo dobra, mirisna, okusna. Naročito bih ove godine pohvalila žuticu jer me iznenadila sa svojim bukeom i mislim da je to sada pravo ekstra djevičansko ulje i poticaj da što više takvih ulja bude”, poručila je.

Na ovogodišnjem Noćnjaku podijeljeno je čak 132 zlatnih, 52 srebrnih i osam brončanih medalja.

Iz Hercegovine je zlatnom medaljom nagrađeno šest prijavljenih proizvođača: MURIĆ d.o.o. Ljubuški, SD Rupčić vl. Miroslav Rupčić – Hardomilje, Obiteljski podrum Sušac iz Cerna, OLIVA d.o.o. Čapljina, Slavko Čule iz Mostara i OPG Marko Krvavac – DANTE OLIVE OIL iz Gabele.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti