Bez dogovora

Zenički rudari ne odustaju, još nisu dobili plaću i topli obrok

04.04.2023. 07:36 / Izvor: N1
Rudari

Ponovno bez dogovora o deblokadi računa zeničkog rudnika ugljena. Rudari nastavljaju radnički neposluh u Zenici dok im se ne isplati plaća i topli obrok.

Ponovno bez dogovora o deblokadi računa zeničkog rudnika ugljena. Rudari nastavljaju radnički neposluh u Zenici dok im se ne isplati plaća i topli obrok. U drugim rudnicima od sutra je najavljen štrajk upozorenja.

Sve je ovo politički motivirano, poručuju komorati iz rudnika Zenica koji već jedanesti dan pokušavaju dobiti svoju platu i topli obrok.

“I ljut i razočaran najradije bih uzeo dva metra štrika sad da se objesim”, kaže Elvedin Avdić, sindikat RMU Zenica.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH dodaje:

“Nevjerovatno, nemoguće da se iskaže ovaj nivo neozbiljnosti i neodgvornosti na spram stanja u gradu u kojem je rudnik u Zenici, stanja u kojem se nalaze radnici tog rudnika.”

Bilo je jasno da rudari platu neće dobiti ni danas kada se Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice nije pojavio na sastanku. Gradsko vijeće dalo je saglasnost jednoglasno da se dug od tri miliona maraka vraća u ratama, ali od gradonačelnika ni traga ni glasa, jer je na godišnjem odmoru.

Ministarstvo je u saopćenju navelo:

“Potpuno je nejasno ponašanje gradonačelnika koji zanemaruje i jasne zaključke Gradskog vijeća Zenica, te nastavlja rudare RMU Zenica držati u agoniji.”

“Andelija je jasno danas reko te pare nikada neće dobiti odjednom to je meni jasna poruka da ih nije briga za nas ovdje”, rekao je Elvedin Avdić, sindikat RMZ Zenica.

Poručuju da im se niko nije pridružio i obratio bez obzira što zahvaljujući njihovom radu građani plaćaju najeftiniju struju u regiji.

“Je li on svjestan da ima ljudi nemaju šta jesti, da treba kupit pelene za malo dijete platit struju, hranu lako je njemu on ima dvije plate, on i gdja. Nek se srami. I ovaj grad Zenica šuti, šta šutite ne smijete od njega jel?”, pita se rudar Izudin Spahija.

Komoratima iz rudnika Zenica sutra će se na sat vremena u radničkom neposluhu pridružiti koncern Rudnika Elektroprivrede BiH. Eventualni generalni štrajk i potpuni zastoj u radu svih sedam rudnika značio bi kolaps elektroenergetskog sistema u državi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti