Traže hitnu sanaciju

Klizište na nasipu u brčanskom naselju Vučilovac, mještani zabrinuti

04.04.2023. 07:55 / Izvor: Fena
Nasip

Mještani sela Vučilovac i Krepšić na području Brčkog zabrinuti su za svoju i bezbjednost svoje imovine zbog pojave klizišta na vodoodbrambenom nasipu u dužini od 50 metara.

Mještani sela Vučilovac i Krepšić na području Brčkog zabrinuti su za svoju i bezbjednost svoje imovine zbog pojave klizišta na vodoodbrambenom nasipu u dužini od 50 metara, koje se nedavno pojavilo usljed obilnih padavina i erozije zemljišta.

Predsjednik mjesne zajednice Vučilovac Milan Ignjić kaže da je do klizišta došlo zbog upotrebe lošeg materijala kojim je nasip prije nekoliko godina saniran.

"Zemlja kojom su sanirali nasip bila je pjeskovita i kao takva ne trpi vodu i velike kiše i nije najkvalitetnije urađeno jer se trebala tokom saniranja ta zemlja nabiti dovoljno", rekao je Ignjić dodajući da bi, ukoliko poraste vodostaj rijeke Sava, došlo do probijanja nasipa i mogao bi se ponoviti scenario iz 2014. godine.

On je naveo da su mještani s razlogom zabrinuti te je apelovao na nadležne da što prije saniraju nasip. Dodaje da je samo na ovom dijelu nasipa zabilježen odron, dok su drugi dijelovi zasad u stabilnom stanju.

Nasip uz desnu obalu rijeke Save od Orašja ka Brčkom napravljen je davne 1962. godine, a obnovljen poslije velikih poplava koje su zadesile našu zemlju 2014. godine.

Iz Pododjeljenja za vodoprivredu Vlade Brčko distrikta saopštili su da će na tom mikrolokalitetu proglasiti stanje prirodne nesreće i da će po hitnom postupku početi sanacija klizišta na nasipu.

Šef Odsjeka za vodoprivredu Zijad Bikić ističe da će nadležna odjeljenja pri Vladi distrikta u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, po hitnom postupku provesti proceduru saniranja ovog dijela nasipa te da će im otežavajuća okolnost biti to što će se materijal za sanaciju morati dovoziti sa drugih lokacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti