U sklopu trodnevne posjete

Novalić sa direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan o podršci reformskim projektima

04.04.2023. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Novalić

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa regionalnom direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan Xiaoqing Yu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa regionalnom direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan Xiaoqing Yu, koja boravi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Na sastanku, kojem je prisustvovao i šef ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon, razgovarano je o provođenju reformskih projekata koje Svjetska banka podržava u Federaciji BiH.

Premijer se zahvalio na uspješnoj saradnji i podsjetio na značajne započete reforme u Federaciji BiH. Među njima je i finansijska konsolidacija i restrukturiranje javnih zdravstvenih ustanova, za koju je Vlada FBiH izdvojila 150 miliona KM iz Budžeta FBiH u protekle dvije godine.

"Stoga nam je Projekt podrške Svjetske banke zdravstvenom sektoru od 60 miliona dolara za Federaciju BiH od velike važnosti. Vlada nastavlja raditi na unapređenju zdravstvenog sistema i osiguranju boljih uslova za građane", rekao je Novalić. 

Odbor Svjetske banke proteklih je dana našoj zemlji odobrio Programski zajam za razvojnu politiku zdravstvenog sektora, a koji će biti usmjeren na unapređenje finansijske održivosti sistema zdravstvene zaštite i poboljšanje kvaliteta usluga građanima.

novalic

Tokom razgovora o ulozi ove finansijske institucije u daljem razvoju Federacije BiH, direktorica Yu je izrazila zadovoljstvo što je Svjetska banka pružila podršku strateškim reformama u FBiH. Također, najavila je nastavak podrške projektima koji su od ključne važnosti za ekonomski razvoj.

"Želim se zahvaliti vama i Vladi Federacije BiH na bliskoj saradnji i za stvari koje smo uspjeli uraditi u proteklom periodu", kazala je direktorica Yu.

Na sastanku su razmijenjene informacije o aktuelnim projektima koje Federacija BiH planira realizovati uz podršku Svjetske banke, a među kojima su projekti iz oblasti poljoprivrede, vodosnabdijevanja, energetske tranzicije i zapošljavanja.

Inače, portfolio aktivnih projekata Svjetske banke u BiH čini 12 projekata ukupne vrijednosti oko 720 miliona dolara, a uključuje oblasti zdravstva, modernizaciju puteva, zapošljavanje i socijalne zaštitu, energetsku efikasnost, te infrastrukturu i okoliš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti