Osnovci i srednjoškolci

Učenici posjetili Rafineriju nafte Brod i Rafineriju ulja Modriča

04.04.2023. 11:15 / Izvor: Akta.ba
Optima

"Rafinerija nafte Brod“ a.d. Brod i "Rafinerija ulja Modriča“ a.d. Modriča su tokom mjeseca marta 2023. godine ugostili preko 150 osnovaca i srednjoškolaca iz obje opštine.

"Rafinerija nafte Brod“ a.d. Brod i "Rafinerija ulja Modriča“ a.d. Modriča su tokom mjeseca marta 2023. godine ugostili preko 150 osnovaca i srednjoškolaca iz obje opštine.

Učenici OŠ „Sveti Sava“ i JU SŠC „Nikola Tesla“ iz Broda imali su priliku da posjete „Rafineriju nafte Brod“ a.d. Brod i na taj način se upoznaju sa procesom proizvodnje. 

Posebno je interesantno vidjeti dobro opremljenu, modernu laboratoriju, koja raspolaže savremenom sofisticiranom opremom, kao i samo postrojenje i proces prerade komprimovanog prirodnog gasa (KPG) ističu učenici.

"Rafineriju ulja Modriča“ a.d. Modriča su posjetili učenici JU SŠC Jovan Cvijić iz Modriče a domaćin im je bio Branko Despotović, rukovodilac sektora razvoja, ispitivanja i kvaliteta proizvoda te im predstavio proizvodne procese RUM-a.

optima

Cilj posjete je prikazati učenicima  kako izgleda jedan radni dan u preduzeću, izazove s kojima se susreću u svakodnevnom radu, zanimljivosti projekata na kojima rade, korporativne odnose te razgledanje pogona poduzeća.

"Lično mislim da je ova posjeta bila korisna za sve nas. Povezali smo neke stvari koje smo naučili u školi vezano za proizvodnju, cijenu i kvalitet robe. Možda neko od nas u budućnosti počne raditi sličan posao, pa će imati bar neku osnovu. Mislim da bi veći broj ovakvih posjeta pozitivno uticao na dalje obrazovanje svih nas", ističe Marija Mićić, učenica JU SŠC Jovan Cvijić iz Modriče

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti