Rudari danas sa Kasumovićem, hoće li njihovoj agoniji doći kraj?

05.04.2023. 08:24 / Izvor: BHRT
rudari zenica

Rudari rudnika mrkog uglja Zenica i dalje su u radničkom neposluhu.

Rudari rudnika mrkog uglja Zenica i dalje su u radničkom neposluhu. Već 12. dan čekaju rješenje situacije i deblokadu računa. Sastanak sindikata s resornim ministrom i predstavnicima Elektroprivrede i Uprave rudnika nije donio rješenje, jer nije prisustvovao niko iz zeničke Gradske uprave. Možda rješenje donese novi sastanak koji je za danas sazvao gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Rudari oba rudnika mrkog uglja Zenica i dalje u krugu preduzeća čekaju. Današnji zakazani sastanak s gradonačelnikom Zenice budi nadu kod rudara da će agoniji doći kraj.

Nedžad Duraković, rudar - "Želimo svim srcem da se to riješi, da rudari dobiju konačno zasluženu platu i da se vratimo procesu proizvodnje. Svi smo na gubitku ovim neradom."

Elvedin Avdić, Sindikat rudara „Rudnika mrkog uglja Zenica" - "Vidjet ćemo kakav će se prijedlog imat direktorima Uprava gradska. Nek oni to riješe. Naš je jednini zahtjev da se račun deblokira, da se uplati radnicima plata i topli, a oni kako će se dogovoriti, nek se dogovore kako god hoće."

O potencijalnim rješenjima situacije na obostrano zadovoljstvo, uprava rundika nije htjela detaljnije govoriti. Ponovo su od Grada Zenica, zatražili da ovom preduzeću otpiše dug za zatezne kamate, jer je glavnica duga za KGZ isplaćena. Naglašavaju, prema javnom pozivu iz 2019. godine, imali su pravni osnov za otpis.

Mensur Hukić, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica - "Grad Zenica po prijavi na javni poziv RMU, iako je ispunjavao uslove iz javnog poziva, nije se očitovao i time je prećutno izuzeo rudnik od oslobađanja plaćanja zatezne kamate."

Aida Branković, Služba pravno-imovinskih poslova, RMU Zenica - "Moramo naglasiti tu su bila druga preduzeća kojim se to oprostilo, a rudniku iz nepoznatog razloga nije. Dakle, u svakom slučaju niti gradonačelnik ,niti Gradsko vijeće ne bi učinili nikakvu protivpravnu radnju da su oslobodili rudnik Zenica plaćanja ovih zakonskih kamata."

A radnički neposluh u ovom rudniku traje već 12 dana. Osim što trpe rudari, trpi i proizvodnja. Naime, prema riječima direktora RMU ZENICA svakim neradnim danom gube 100 hiljada maraka dobiti, a za ovih 12 dana izgubili su preko milion maraka.

Bitno je naglasiti da gubi proizvodnja i u drugim rudnicima, jer su se rudari iz svih 6 rudnika iz sastava koncerna pridružili i protestirali u više navrata sa zeničkim kolegama. Također, održan je i jednosatni štrajk upozorenja da bi se solidarizirali sa 900 radnika zeničkog rudnika. Hoće li današnji sastanak iznjedriti barem kratkotrajno, ako ne trajno rješenje – pitanje je na koje niko nema odgovor do sutra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti