Izrečene kazne

Presuda: Novaliću četiri godine zatvora, Hodžiću pet, a Solaku šest godina zatvorske kazne

05.04.2023. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Respiratori

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu Fadilu Novaliću i drugima, optuženima za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad.

U prvostepenom postupku pred Sudom BiH u aferi “Respiratori” federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić na pet godina, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina. "Srebrena malina" mora platiti 200.000KM kazne. 

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu Fadilu Novaliću i drugima, optuženima za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom uvoza respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa. 

Kako je Sud odlučio, krivi su Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline". Presuda je prvostepena što znači da na nju postoji mogućnost žalbe.

Podsjetimo, Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima "zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje", dok se Jelka Milićević teretila za nesavjestan rad u službi.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi.

"Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće", navodi se u optužnici Državnog tužilaštva.

U završnim riječima, Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo odgovornost optuženih, ističući da je 10,5 miliona iz budžeta protraćeno. Odbrane optuženih zatražile su oslobađajuću presudu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti