Građani dočekali pojeftinjenje: Cijene peleta niže za oko 50 KM

07.04.2023. 09:50 / Izvor: Nezavisne novine
pelet

Građani Bosne i Hercegovine konačno su nakon niza poskupljenja dočekali da cijene peleta počnu da opadaju te je za one koji za ogrev koriste pelet cijena u prosjeku manja za 50 KM.

Građani Bosne i Hercegovine konačno su nakon niza poskupljenja dočekali da cijene peleta počnu da opadaju te je za one koji za ogrev koriste pelet cijena u prosjeku manja za 50 KM.

Da je došlo do pada cijena peleta potvrdio je i Muhamed Helać, menadžer kompanije "Drvosječa" iz Sarajeva, a, kako kaže, trenutna cijena iznosi 490 KM.

"Tona peleta kod nas košta 490 KM sa uključenim prevozom u onim gradovima u kojima mi imamo poslovnice", rekao je Helać.

Prema njegovim riječima, na tržištu trenutno imaju dovoljne količine peleta.

"Kada je riječ o lagerima, tu trenutno imamo dovoljno peleta. Kako su krenule ove cijene bilježimo porast potražnje", rekao je Helać, dodajući da već počinju pripreme za izvoz.

"Naša trenutna cijena će trajati do isteka zaliha, što znači da su količine ograničene i to ne samo kod nas, nego i u drugim firmama koje trenutno imaju akcijske cijene za pelet", rekao je Helać, dodajući da apeluju na sve građane da što prije obezbijede pelet za svoje domaćinstvo.

Prema njegovim riječima, na dugoročni period se ništa ne može predviđati, ali, kako kaže, moguće je da cijene peleta budu i niže.

"Ukoliko se stvore uslovi cijene bi mogle biti i manje, ali ne u velikom obimu, odnosno ne toliko kao sada", rekao je Helać za "Nezavisne novine".

Iz banjalučkog "Drvoprodexa" ističu da je trenutna cijena kod njih manja za 60 KM u odnosu na prethodni period.

"Trenutna cijena peleta po paleti iznosi 548 KM, a prethodna je bila 608 KM, to je cijena u koju je uračunat prevoz", navode oni.

Kako ističu, svake godine u ovom periodu cijena je manja, što građani već znaju i na vrijeme kupuju ogrev.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali iz kompanije "Fagus", trenutna cijena peleta A2 je manja za 50 KM, dok je A1 jeftiniji za 10 KM.

"Kada je riječ o cijeni peleta A2 - ona je 490 KM, a prethodno je bilo 540 KM, dok je cijena peleta A1 trenutno 550 KM, odnosno prethodna je iznosila 560 KM", navode iz "Fagusa".

Kako ističu, ove cijene primjenjivaće se u narednom periodu.

Građani u Republici Srpskoj su ovu vijest dočekali sa velikom radošću jer, kako kažu, nakon svih poskupljenja sa kojima se suočavaju ovo pojeftinjenje je vrlo značajno.

"S obzirom na to da je vrijeme promjenjivo primorani smo da još koristimo grijanje, a mi se grijemo preko peći na pelet. Ovo pojeftinjenje će dobro doći jer će građani moći da kupe pelet koji je bar malo jeftiniji nego inače", rekao je Igor S.

Kako kaže, s obzirom na prethodnu godinu i povećane cijene peleta uvijek je dobro na vrijeme kupiti ogrev.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti