SASTANAK U SARAJEVU

Košarac: Napraviti dodatni iskorak ka otvaranju evropskog tržišta za plasman crvenog mesa

07.04.2023. 10:15 / Izvor: Akta.ba
košarac

Košarac i Minić su razgovarali i o važnosti otvaranja evropskog tržišta za izvoz crvenog mesa, te je dogovoreno da će u najkraćem roku biti usaglašeni odgovori na dodatna pitanja audit tima Evropske komisije.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić dogovorili su na sastanku u Sarajevu da u narednom periodu definišu prioritetne projekte od interesa za Republiku Srpsku i da za njihovu realizaciju zatraže podršku određenih međunarodnih organizacija.

Košarac i Minić su razgovarali i o važnosti otvaranja evropskog tržišta za izvoz crvenog mesa, te je dogovoreno da će u najkraćem roku biti usaglašeni odgovori na dodatna pitanja audit tima Evropske komisije, koja se odnose na referentnost i kapaciranost domaćih laboratorija.

Košarac je istakao da će usaglašeni odgovori biti dostavljeni Evropskoj komisiji do kraja aprila, te izrazio očekivanje da će biti prihvaćeni, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

"Potpuno smo posvećeni ovom procesu, jer želimo da napravimo dodatni iskorak ka otvaranju evropskog tržišta za plasman crvenog mesa, u interesu domaćih poljoprivrednika", istakao je Košarac.

Ministri su razmijenili i mišljenja o uspostavljanju IPARD operativne strukture kako bi se obezbijedio pristup fondovima EU namijenjenim za poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH), a naglašeno je da se u tom procesu moraju poštovati ustavne nadležnosti entiteta u oblasti poljoprivrede.

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nije i neće biti centralni organ za sektor poljoprivrede. S obzirom na činjenicu da je naša uloga koordinirajuća, moja praksa je da održavam periodične sastanke sa resornim ministrima iz Republike Srpske i FBiH o svim otvorenim pitanjima u ovom sektoru", naglasio je Košarac.

Današnjem sastanku prisustvovao je i direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Saša Bošković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti