Problemi na tržištu

Očekuje li se novi skok cijena piletine u BiH?

10.04.2023. 12:51 / Izvor: N1
Piletina

U proteklom periodu zabilježen je drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Poskupljenje tada nije zaobišlo ni meso i mesne prerađevine.

U proteklom periodu zabilježen je drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Poskupljenje tada nije zaobišlo ni meso i mesne prerađevine. Stručnjaci su pojašnjavali da je do skoka cijena došlo zbog velikog broja problema na domaćem, ali i na svjetskom tržištu.

Ekonomski stručnjaci su kazali kako su komponentne za hranu poskupile za više od 100 posto i bilo je nemoguće da se to ne prenese na krajnji proizvod.

Međutim, tu nije bio kraj. Građani naše zemlje su u proteklom periodu za kilogram pilećeg filea morali izdvojiti od oko 12,35 do čak 15,65 KM.

Trenutno cijene su nešto niže, i kreću se od 9,65 KM do 13,55 KM, u zavisnosti od prodavnice.

Kako bi provjerili kakav nas scenarij očekuje u narednom periodu po ovom pitanju, pozvali smo potpredsjednika Udruge peradara BiH i direktora mesne industrije “Madi” Edina Jabandžića. Pitali smo ga da li se može očekivati još jedan “finansijski udar” na građane.

Jabandžić je za N1 kazao kako građani ne bi trebali da imaju razloga za brigu te da bi u narednom periodu trebale da ostanu iste cijene.

"Peradari i živinari su bili suočeni sa abnormalnim rastom cijena u proizvodnji stočne hrane, od kukuruza i sojine sačme, uz dodatni rast cijena nafte, struje i plina. Sve je to utjecalo da u jednom periodu skoči cijena piletine. Međutim, već neko vrijeme cijene žitarica su u kontinuitetu iste, tako da ne vidim da može doći do novog skoka cijena. Ne vjerujem da može, ali vidjet ćemo", kazao je Jabandžić.

Kada je riječ o izvozu piletine iz naše zemlje, Jabandžić je za N1 kazao kako to sve odlično funkcioniše i istaknuo kako ni u tom segmentu ne bi trebalo biti problema.

"Izvozimo onoliko koliko bude kupaca. Ono što znam da se jako malo robe trenutno izvozi. Do ljeta ne bi trebalo da bude problema sa izvozom, jer trenutno izvozimo minimalne količine. Nema razloga za brigu. Kapaciteti su normalni", kazao je Jabandžić za N1.

Indeks cijena žitarica je imao najveći silazni trend u prošlom mjesecu – bio je manji za 5,6 posto u odnosu na februar i 18,6 posto u odnosu na prije godinu dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti