Objekti bez dozvola

Građani u Novom Sarajevu zaustavili rušenje objekata: Općina ne odustaje

11.04.2023. 12:01 / Izvor: N1
bespravna garaža

Za sutra je najavljeno rušenje druge garaže.

U sarajevskom naselju Pofalići u ulici Zahira Panjete danas je trebala biti srušena jedna garaža za koju iz Općine Novo Sarajevo tvrde da nema neophodne dozvole, ali pedesetak mještana ove ulice to nije dozvolilo.

Naime, Nasuf Zornić kojem je trebala biti srušena garaža dobio je prekršajnu prijavu jer nije dozvolio rušenje. Njegove komšije, među kojima je i Džejla Serdarević-Bajrica pružili su mu podršku. Ona je također istakla da decenijama garaže koje iz općine žele da sruše nikome nisu smetale.

“Došli su sada direktno na rušenje na ulicu. Ovo je centar ulice. Stanovništvo od broja 1 do 444, jedan na 10 stanovnika ima dozvolu. Pustili su ljude da grade 30 godina, izgrađeno je čitavo naselje. 40 godina inspekcije nije bilo ovdje. Jedna od garaža je stara preko 50 godina, moja lično”, kazala je za N1 Serdarević-Bajrica.

Za sutra je najavljeno rušenje druge garaže.

Zorniću su nadležni dali rok do 25. aprila da sam ukloni navedeni objekat inače će iz ove lokalne zajednice ga ukoniti.

Podsjećamo, Aida Medošević, glavna općinska inspektorica, za N1 je ranije navela kako Služba za inspekcijske poslove ne bi kretala u izvršenje ovog rješenja za one objekte koje imaju dozvole.

“Svi objekti koji se nalaze na spisku za prinudna izvršenja su oni nad kojima se provedeni upravni postupci što podrazumijeva donošenje Rješenja o rušenju, uklanjanju i zaključka o dozvoli izvršenja”, rekla je Medošević.

Građani poručuju da neće dozvoliti rušenje i pored napora nadležnih iz Novog Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti