DOM ZDRAVLJA KS

Baltić: Specijalista nema na biroima za zapošljavanje, konstantno otvoreni konkursi

11.04.2023. 12:05 / Izvor: Fena
DOM ZDRAVLJA

Na pres-konferenciji o poslovanju u 2022. godini, Baltić je kazao da je godišnja fluktuacija kadra u toj zdravstvenoj ustanovi veća od 60 posto te da od 100 zdravstvenih radnika koji su radili u 2022. godini, 60 njih neće raditi u 2023. godini.

Direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Abel Baltić izjavio je da ta ustanova ima stalno otvorene konkurse za specijaliste, ali da se zakasnilo s upošljavanjem tog kadra kojeg nema ni na biroima za zapošljavanje.

Na pres-konferenciji o poslovanju u 2022. godini, Baltić je kazao da je godišnja fluktuacija kadra u toj zdravstvenoj ustanovi veća od 60 posto te da od 100 zdravstvenih radnika koji su radili u 2022. godini, 60 njih neće raditi u 2023. godini.

"Veliki je odlazak kadra u penziju i povećava se odlazak u inostranstvo, a neki od njih idu u ustanove sekundarne i tercijarne zaštite na specijalizacije", istakao je.

Također je naveo da im trenutno nedostaje oko 30 doktora porodične medicine, ali ne i pedijatara. Pojašnjava da prema federalnim normativima ne nedostaje tog kadra, jer je propisano da jedan pedijatar liječi 1.000 djece, ali da oni već duže vrijeme upozoravaju da ti normativi nisu dobri.

"Razlog velikih gužvi u prva tri mjeseca ove godine u predškolskim i školskim dispanzerima je jednostavan, jer tada dišemo najzagađeniji zrak na svijetu i normalno je da imamo plućnih infekcija i respiratornih problema", ustvrdio je Baltić.

Na pitanje o velikim gužvama u domovima zdravlja, kaže da su gužve sada nešto manje te da se trude da ih dodatno smanje.

"Dešava se da za jedno bolesno dijete dođu tri ili četiri osobe u pratnji, kao i za bolesnog pacijenta. Na taj način se stvaraju dodatne gužve", smatra Baltić.

Navodi da je u 2022. godini Dom zdravlja posjetilo 4.862.746 pacijenata te da ih je pregledano 20.235.527. Pruženo je 10.147.456 laboratorijskih usluga, 340.086 RTG pregleda te 431.302 ultrazvučnih pregleda.

Također, Baltić dodaje i da je poboljšan kvalitet usluga mjeren zadovoljstvom pacijenata te da je znatno smanjen broj prigovora pacijenata.

Ističe da je nabavljena nova opremu, među kojima su četiri RTG aparata, pet UZ aparata, oprema za komoru i hladni lanac, informatička oprema, sanitetska vozila i vozilo za potrebe palijativne njege te uniforme za medicinski kadar, higijeničarke i recepcionere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti