KVP o slučaju Unioninvestplastika

Osumnjičena 22 fizička lica, brokerska kuća, četiri društva za upravljanje fondovima

12.04.2023. 10:42 / Izvor: Akta.ba
UNIOINVESTPLASTIKA

Za udruživanje radi činjenja krivičnog djela osumnjičena 22 fizička lica, te brokerska kuća, četiri društva za upravljanje fondovima i privredna društva iz šest država Evrope

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 22 fizička lica iz BiH, te brokerske kuće, četiri društva za upravljanje fondovima, dioničkih i društava ograničene odgovornosti iz BiH, Austrije, Švicarske, Lihtenštajna, Malte i Slovenije, kao i odgovornih lica u pravnim licima zbog postojanja osnova sumnje da su prijavljena lica počinila krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela i Manipulacije na tržištu u vezi sa prometom dionicama društva UNIOINVESTPLASTIKA d.d. Sarajevo, saopćeno je iz Komisije.

Vršeći svoja ovlaštenja iz Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, Komisija je nakon imenovanja novog saziva inicirala niz aktivnosti na posrednom i neposrednom nadzoru učesnika na tržištu vrijednosnih papira Federacije BiH, te tako u određenom broju slučajeva utvrdila osnov sumnje u vršenje krivičnih djela.

Na osnovu obavljenog nadzora postupanja dviju brokerskih kuća u vezi sa obavljenim prometom i prijenosima vrijednosnih papira društva UNIONINVESTPLASTIKA d.d. Sarajevo Komisija je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv fizičkih lica inicijala M.S. iz Sarajeva, E.B. iz Sarajeva, M.D. iz Kiseljaka, Z. D. iz Kiseljaka, Ž.K. iz Travnika, R. K. iz Travnika, N. K. iz Travnika, R. P. iz Sarajeva, A. R. iz Ljubuškog, S. H. iz Sarajeva, E. P. iz Sarajeva, F.Dž. iz Sarajeva, G.Š. iz Travnika, V.S. iz Zenice, A.S. iz Zenice, A.T. iz Zenica, A.J. iz Zenice , P.P. iz Kiseljaka, R.H., R.K. iz Prač,F.Z. iz Sarajeva, M.M. iz Sarajeva, te protiv pravnih lica među kojima je brokerska kuća iz Sarajeva, četiri društva za upravljanje fondovima, dionička i društva ograničene odgovornosti iz BiH (Sarajeva, Zenice, Tešnja, Živinica i Srebrenika), Austrije, Švicarske, Lihtenštajna, Malte i Slovenije, kao i protiv odgovornih lica u tim pravnim licima, zbog postojanja osnova sumnje da jefizičko lice M.S. iz Sarajeva, u namjeri stjecanja imovinske koristi za sebe ili drugog, pri tome nanoseći direktnu imovinsku štetu zatvorenim investicijskim fondovima, svjesno i sa htijenjem, organizovao grupu ljudi, odnosno tri ili više fizičkih i pravnih, domaćih i inostranih lica u cilju učinjenja krivičnih djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/22, 59/14, 76/14, 46/16 i 75/17) i Manipulacije na tržištu iz člana 260. Zakona o tržištu vrijednosnih papira ("Službene novine Federacije BiH", broj 85/08, 109/12, 86/15 i 25/17), u vezi sa prometom dionicama društva UNIOINVESTPLASTIKA d.d. Sarajevo.

Uz pomenuti izvještaj o krivičnom djelu, Komisija je nadležnim organima dostavila i obimnu dokumentaciju koju je prikupila tokom aktivnosti na nadzoru, a namjerava ostati koristan partner istražnim organima, kako u ovom predmetu, tako i u vezi sa svim drugim predmetima iz svoje nadležnosti.

O ishodu ovog postupanja Komisije u okviru vršenja nadzorne aktivnosti na tržištu vrijednosnih papira u Federaciji BiH javnost će biti blagovremeno obaviještena, napominju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti