Institut KULT

Sarajevo se nastavlja pripremati za aplikaciju za Evropsku prijestolnicu mladih 2026.

12.04.2023. 11:23 / Izvor: Akta.ba
KULT

Gradonačelnica Benjamina Karić sastala se sa predstavnicima udruženja za mlade i vijeća mladih koji podržavaju Grad za aplikaciju Sarajevo - Europska prijestolnica mladih 2026.

Gradonačelnica Benjamina Karić sastala se sa predstavnicima udruženja za mlade i vijeća mladih koji podržavaju Grad za aplikaciju Sarajevo - Europska prijestolnica mladih 2026.

Razvoj kvalitetnih i održivih politika prema mladima, te prilika koje uistinu mijenjaju živote mladih, ne samo u Sarajevu nego u cijeloj Bosni i Hercegovini je pravac koji Sarajevo slijedi, a koji će biti intenziviran u narednom periodu. Tim povodom gradonačelnica je ugostila predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT, predstavnike Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj Zora, Vijeća mladih FBiH i Vijeća mladih Općine Novo Sarajevo, kako bi razgovarali o nastavku saradnje i radu na inicijativi Sarajevo - Europska prijestolnica mladih 2026.

Sarajevo je ušlo u uži izbor za prestižnu titulu Europska prijestolnica mladih 2026, a taj uspjeh između ostalog je i rezultat odlične saradnje Grada sa udruženjima koja su podržala ovaj proces i uložila svoje resurse kako bi zajedničkim naporima osigurali da se i Sarajevo nađe na listi najuspješnijih gradova u Europi.

Na sastanku su predstavljene politike prema mladima i njihova važnost, kao i značaj uključivanja mladih u procese poput aplikacije za Europsku prijestolnicu mladih. Razmatran je koncept ko-menadžmenta i značaj mladih u procesima aplikacije i provedbe.

Gradonačelnica Karić će, u narednom periodu, imati ključnu ulogu u promociji Sarajeva kao prijestolnice mladih u Europi, te će se organizirati zajednički događaji i poslati poruke za širu javnost. Sama titula za Sarajevo bi značila više ulaganja u programe za mlade koji će položaj mladih učiniti boljim.

Sarajevo se nastavlja pripremati za aplikaciju za Europsku prijestolnicu mladih 2026, a mladi će imati ključnu ulogu u procesima aplikacije i provedbe titule.

Najvažnije što ova titula donosi jeste održivost, konkretan rad i ulaganje u mlade, te uključivanje mladih u odlučivanje, jer mladi imaju znanje, ideje i prijedloge za bolje bosanskohercegovačko društvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti