Pokretna i nepokretna imovina

Ubrzati aktivnosti na provedbi sporazuma o sukcesiji i zaštiti interesa BiH​

12.04.2023. 14:29 / Izvor: Akta.ba
sukcesija

Na sjednici su usvojeni odgovarajući zaključci i data zaduženja predstavnicima BiH u zajedničkim tijelima za provedbu aneksa, u cilju zaštite interesa Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara je usvojilo Informaciju Ministarstva financija i trezora o provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije koja daje pregled aktivnosti o provedbi ovog sporazuma i njegovih pratećih aneksa.

Na sjednici su usvojeni odgovarajući zaključci i data zaduženja predstavnicima BiH u zajedničkim tijelima za provedbu aneksa, u cilju zaštite interesa Bosne i Hercegovine.

Člаn Zajedničkog odbora za Aneks A Sporazuma koji se odnosi na raspodjelu pokretne i nepokretne imovine zadužen je da inicira sazivanje Zajedničkog odbora i poduzme potrebne aktivnosti kako bi ovaj odbor rješavao pitanja iz svoje nadležnosti.

Ovlašteni predstavnik Bosne i Hercegovine u Odboru za Aneks B Sporazuma u vezi s raspodjelom diplomatske i konzularne imovine zadužen je da nastavi aktivnosti u cilju konačne raspodjele DKP imovine bivše SFRJ.

Vijeće ministara BiH dalo je potporu Pregovaračkom timu za Aneks C Sporazuma (financijska potraživana i dugovanja) kako bi se postigla suglasnost oko raspodjele preostalih potraživanja bivše SFRJ, kao i dа se poduzmu potrebne aktivnosti kako bi se umanjili negativni učinci dugova bivše SFRJ koji se odnose nа Bosnu i Hercegovinu. U zaključcima su date jasne smjernice za postupanje predstavnika BiH u konkretnim predmetima unutar ovog aneksa.

U cilju ažuriranja sukcesije arhivskih fondova bivše SFRJ, direktor Arhiva Bosne i Hercegovine će intenzivirati aktivnosti nа digitalizaciji i preuzimanju arhivskih fondova bivše SFRJ, a Ministarstvo financija i trezora će u proračunu Arhiva Bosne i Hercegovine osigurati namjenska sredstva u svrhu digitalizacije sukcesije arhivskih fondova bivše SFRJ.

Radi učinkovite primjene Aneksa G u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, Ministarstvo pravde BiH će, u koordinaciji s ostalim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, ažurirati aktivnosti na zaključivanju bilateralnih ugovora о imovinskopravnim odnosima s tim državama, te će Vijeću ministara BiH dostaviti nacrte bilateralnih ugovora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti