Rješavanje zagađenja zraka

Ministar Bečarević: Pokrećemo izmjene Plana interventnih mjera prema najboljim preporukama

13.04.2023. 16:12 / Izvor: Akta.ba
Bečarević

Dugoročne mjere ključne za rješavanje zagađenja zraka.

Na prijedlog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojila Pregled efikasnosti Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, sačinjenim u saradnji s Uredom Svjetske Banke u BiH, uz angažovanje stranog konsultanta.

Radi se o inovativnoj, cjelovitoj, stručnoj i objektivnoj analizi Plana, koji se intenzivno primjenjuje tokom zimskog perioda, kada je često narušen kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo.

Cilj pripreme ovakvog tipa izvještaja je da se realno ocijeni efektivnost ranije primjenjivanih mjera, te da se izvrše poređenja sa iskustvima drugih evropskih gradova koji imaju slične probleme sarajevskim.

U tom kontekstu prihvaćeno je opredjeljenje Ministarstva, da se odmah, na bazi datih preporuka, pristupi  redefinisanju pojedinih mjera kroz izmjene i dopune Plana, koje trebaju biti usvojene do naredne grijne sezone.

Osnovne konstatacije iz ove, do sada najšire nezavisne analize Plana, čija provedba izaziva kontroverze u javnosti, je da su mjere komplementarne sa onim koje se implementiraju u drugim gradovima, ali da treba jačati odgovornost u provedbi, kao najslabiju tačku svih dosadašnjih napora.

"Ključna preporuka je, da se u interesu zdravlja građana, smanje pragovi dozvoljenih vrijednosti za zagađujuće PM10 čestice u pojedinim epizodama, za koje je konstatovano da su znatno viši u odnosu na uobičajene. Dati su i drugi stručni prijedlozi, usmjereni na glavne izvore zagađivanja, kao što su grijanje i saobraćaj, sektori u kojima se zabranama mogu smanjiti emisije u zrak, a što je i glavna svrha interventnih mjera.

Dakle, pred Ministarstvom, ali i svim drugim nadležnim subjektima, stoji primarna obaveza, da uz široku stručnu diskusiju predloži inovirani Plan, koji će biti efikasan, održiv  i provodiv“, naveo je resorni ministar Almir Bečarević.

Kako je istakao, najveći izazov će biti smanjenje pragova vrijednosti PM10 i broja epizoda, zbog objektivno lošeg stanja tokom zimskog perioda i bojazni da bi restriktivnije mjere duže trajale i da bi mogle značajno remetiti ustaljeni način života i rada u Kantonu Sarajevo. Nasuprot tome, mora se u fokus staviti zdravlje građana, jer nema druge  alternative.

Uz odlučnost da se krene u radikalnije izmjene Plana interventnih mjera, ipak treba izdvojiti osnovnu poruku stranog konsultanta i svih učesnika u procesu nastanka  dokumenta, a ona je da nikada interventne mjere ne mogu zamijeniti dugoročne i strateške, kojima se mora sanirati zagađenost zraka u narednom periodu bez obzira na cijenu.

Da bi otvorili širu diskusiju i dobili što više komentara zainteresiranih lica za predstojeći zadatak, danas usvojeni dokument će biti objavljen na web stranici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti