POUZDANI PODACI

Zaključci konferencije: Podaci APIF-a neophodni za strateško planiranje i razvoj privrede

14.04.2023. 08:21 / Izvor: SRNA
apif

Evidentirano je da je u ovoj godini podnesen mnogo veći broj godišnjih finansijskih izvještaja u odnosu na prošlu godinu.

Uloga Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ Republike Srpske ogleda se u raspolaganju sveobuhvatnim, tačnim i ažurnim podacima koji su neophodni za strateško planiranje i donošenje važnih odluka za privredu, konstatovano je u zaključcima "Druge poslovne konferencije APIF-a".

U saopštenju se navodi da je na konferenciji, održanoj 4. aprila, odnosno na dva održana panela na kojim su učestvovali ministri, predstavnici APIF-a, agencija iz regiona i privrednici prepoznata važnost transformacije APIF-a u Centralni registar Republike Srpske, kao jedinstvene tačke pristupa tačnim, ažurnim i pouzdanim podacima o poslovnim subjektima, te su u tom smislu preduzeti koraci kroz formiranje i rad Interresorne radne grupe. 

Evidentirano je da je u ovoj godini podnesen mnogo veći broj godišnjih finansijskih izvještaja u odnosu na prošlu godinu, te je apelovano nadležnim inistitucijama da nastave sa radom na tome da u sljedećoj godini svaki aktivni poslovni subjekat podnese finansijski izvještaj o svom poslovanju, s ciljem dobijanja potpuno tačne slike stanja u privredi, koja bi poslužila kao osnov za donošenje odluka. 

Uprkos inflacijskoj krizi i ekonomskim problemima koji su obilježili prošlu godinu, domaća privreda ostvarila je neto dobit za 22 odsto veću nego 2021. godinu, dok je neto gubitak manji za 37 odsto. 

U saopštenju se konstatuje da su rezultati za prošlu godinu ohrabrujući, te pokazuju da pandemija nije negativno uticala na privredu, ako se uporede podaci sa zemljama u regionu. 

Evidentiran je rast broja zaposlenih u prethodnoj godini, odnosno u Republici Srpskoj je trenutno zabilježen najveći broj radnika od nastanka Republike Srpske, ali i konstatovano da je potrebno raditi na zaustavljanju odliva radne snage. 

Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge Republike Srpske predata su 11.034 finansijska izvještaja za 2022. godinu, što je više u odnosu na godinu ranije, a ukupni prihodi za prošlu godinu iznose 29,375 milijardi KM. 

Druga poslovna konferencija APIF-a, koja je održana u Banjaluci, okupila je oko 200 učesnika, najveće zvaničnike, bankare, privrednike, predstavnike agencija iz ove oblasti iz Srbije i Sjeverne Makedonije, te lokalnih zajednica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti