Smanjenje cijena grijanja

Ministarstvo komunalne privrede KS upućuje izvinjenje korisnicima centralnog grijanja

14.04.2023. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Grijanje

Neovisno stručno tijelo je započelo s radom odmah nakon imenovanja i u toku su aktivnosti koje trebaju rezultirati smanjenjem cijene grijanja.

Vlada Kantona Sarajevo na Trećoj sjednici formirala je Neovisno stručno tijelo za utvrđivanje validnosti kalkulacije i konačnog prijedloga visine cijene centralnog grijanja KJKP „Toplane Sarajevo“. To tijelo ima zadatak da na bazi smanjenja cijene prirodnog gasa za II kvartal i ostalih kalkulativnih elemenata „Toplana“ utvrdi konačan prijedlog smanjenja cijene centralnog grijanja.

Neovisno stručno tijelo je započelo s radom odmah nakon imenovanja i u toku su aktivnosti koje trebaju rezultirati smanjenjem cijene grijanja. 

Istovremeno, a kao pripremu za efikasan rad Neovisnog stručnog tijela, „Toplane Sarajevo“ su napravile svoj izračun utjecaja smanjenja cijene gasa na cijenu usluge grijanja i dostavili ga ovom tijelu i Ministarstvu. 

Kako do danas još nije usaglašen prijedlog konačnog smanjenja cijene grijanja, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS upućuje izvinjenje svim korisnicima usluga „Toplana“ i mole za razumijevanje. Kako naglašavaju, žele da u ovom procesu korisnici dobiju što veće smanjenje cijene, te da Neovisno stručno tijelo kroz svoju kontrolu što tačnije i preciznije obuhvati sve kalkulativne elemente utjecaja smanjenja cijene prirodnog gasa na cijenu grijanja. 

"Smataramo da prostora za dodatno smanjenje cijene grijanja u odnosu na već dostavljenu kalkulaciju ima. Namjera ovog ministarstva je da svi dobiju dodatno vrijeme, te da na narednoj sjednici Vlade KS materijal, odnosno konačna cijena bude usvojen, a na zadovoljstvo Vlade, Neovisnog stručnog tijela, 'Toplana' i svih korisnika usluga", navode iz resornog ministarstva.  

Iz Ministarstva također obavještavaju i da je preduzeću „Sarajevogas“ poništena 31 saglasnost za prijem u radni odnos na određeno i neodređeno radno vrijeme, a gdje prijemne procedure nisu započete u posljednjih godinu dana. 

Kako objašnjavaju, ovo poništenje svih datih saglasnosti rezultira manjim troškom za plate u KJKP "Sarajevogas" za oko jedan milion KM na godišnjem nivou, za šta ionako nisu bila osigurana finansijska sredstva. 

"Ovo ministarstvo u segmentu distribucije prirodnog gasa i isporuke toplotne energije želi da kompanije posluju s određenom dobiti, a isto tako, nastojat će da se tamo gdje je moguće naprave uštede. Smatramo da je ispravan put onaj koji u konačnici ima zadovoljnog korisnika usluga i, s druge strane,  kompanije koje moraju biti finansijski održive na način da šire broj korisnika usluga, a ne da ih gube", objasnili su iz Ministarstva.   

Kako zaključuju, ostaje problem nabavne cijene prirodnog gasa za Kanton Sarajevo, a Ministarstvo će i dalje raditi na rješavanju ovog problema i neće odustati od svog prvobitnog zahtjeva. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti