100.000 LEGO kockica

Travnik dobio svoju maketu na površini od 40 metara kvadratnih

16.04.2023. 10:41 / Izvor: Akta.ba
maketa
OTVORI GALERIJU

Glavni zadatak bio je da se izradi maketa grada Travnik 2035. godine, a za tu svrhu je utrošeno oko 100.000 LEGO kockica.

U Travniku je održan 3. Kids Hack Day u organizaciji Općine Travnik, Katoličkog školskog centra ”Petar Barbarić” i škole programiranja Mali programer. Ovaj globalni događaj okupio je preko 200 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su zajedno radili na izradi jedne od najvećih svjetskih maketa grada ovog tipa.

Glavni zadatak bio je da se izradi maketa grada Travnik 2035. godine, a za tu svrhu je utrošeno oko 100.000 LEGO kockica. Dječja mašta i kreativnost došli su do izražaja kroz ovaj projekat, te su djeca na maketi prikazala svoju viziju budućnosti svog grada, piše Travnicki.info.

Maketa je impresivne veličine od 40 kvadratnih metara, a predstavlja spoj arhitekture, urbanizma i tehnologije. Sve ideje su izrađene od strane djece koja su svoju maštu prenijela na veliku površinu.

Kids Hack Day je globalni event koji se održava u više od 60 zemalja širom svijeta, a cilj mu je promoviranje STEM obrazovanja i podizanje svijesti o važnosti inovacija i tehnološkog napretka. Ovaj događaj okuplja djecu i mlade ljude koji su zainteresirani za programiranje, robotiku, 3D modeliranje i druge tehnološke oblasti.

Travnik je ovom prilikom pokazao svoju posvećenost uvođenju novih tehnologija u obrazovanje i promoviranju kreativnosti među djecom. Organizatori su istakli kako su zadovoljni odzivom djece, te se nadaju da će ovakvi događaji u budućnosti postati još popularniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti