Objavljen javni poziv

Mostar izrađuje bazu svih ovlaštenih izvođača i projektanata obnovljivih izvora energije

17.04.2023. 14:38 / Izvor: Fena
mostar

Grad Mostar planira izraditi bazu podataka svih ovlaštenih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije s područja Mostara i šire.

Grad Mostar planira izraditi bazu podataka svih ovlaštenih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije s područja Mostara i šire.

Gradsko vijeće Grada Mostara na sjednici je jednoglasno usvojilo Deklaraciju o Dobroj energiji "Grad Mostar - Grad dobre energije" čime se Mostar, uz do sada uspješnu provedbu velikog broja projekata energijske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, službeno deklarirao kao predvodnik i motivator energetske tranzicije, priopćeno je iz Grada Mostara.

Time se ujedno i obvezao da će aktivno poticati i pomagati u realizaciji svih akcija i projekata obnovljivih izvora energije, energijske učinkovitosti i "čistog" prometa te projekata prilagodbe efektima klimatskih promjena.

Grad Mostar u postupku je izrade baze podataka ovlaštenih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije te poziva proizvođače, distributere, izvođače radova, instalatere i projektante sustava obnovljivih izvora energije da dostave svoje podatke.

Baza podataka će se kontinuirano ažurirati i nadopunjavati, a podaci će javnosti biti dostupni preko internetske stranice Grada Mostara, odnosno preko stranice projekta EU Balkan Solar Roofs.

Na toj internetskoj stranici građani će moći dobiti popis svih ovlaštenih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije s područja grada, HNŽ-a, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Građani će preko stranice moći uputiti pitanja i zatražiti preporuke te dati svoje mišljenje i preporuke za korištenje obnovljivih izvora energije.

Tvrtkama i građanima će biti omogućena i promotivna izrada postera-plakata na stranici o već uspješno završenim projektima i uspješno instaliranim solarnim postrojenjima.

U okviru provedbe ovog projekta bit će izrađeni i prigodni priručnici za građane koji su zainteresirani za korištenje obnovljivih izvora energije.

Cilj ovog projekta je da Grad Mostar građanima olakša izbor ovlaštenih izvođača projektanata obnovljivih izvora energije i pruži savjetodavnu pomoć građanima zainteresiranim za ulaganje u korištenje obnovljivih izvora energije s posebnim naglaskom na korištenje sunčeve energije.

Savjetodavna pomoć za građane je besplatna i dostupna u svim koracima, od inicijalnog savjetovanja, tijekom izrade projektno-tehničke dokumentacije pa do završnog nadzora.

Izradom ove baze podataka omogućit će se učinkovito povezivanje interesa građana zainteresiranih za ulaganje u vlastite sustave obnovljivih izvora energije (OIE) sa ponuđačima i projektantima fotonaponskih sustava, solarnih toplinskih sustava, plitkih geotermalnih sustava i dizalica topline i manjih kotlova i peći na biomasu.

Naime, uz prosječno oko 2.200 sunčanih sati godišnje u gradu Mostaru postoji značajan potencijal za bolje korištenje sunčevih resursa.

Prijava iskaza interesa za upisom u bazu podataka dostavlja se na adresu elektroničke pošte ee.info@mostar.ba  s naznakom: Javni poziv za uvrštavanje u bazu podataka ponuđača i projektanata sustava OIE – iskaz, dodaje se.

Prijave će se zaprimati kontinuirano. Uz prijavu je potrebno dostaviti  osnovne podatke o tvrtkama, opis djelatnosti, kontakt te do sadašnje iskustvo. Poželjno je dostaviti i fotografiju solarnog postrojenja uz osnovne informacije o uspješno završenim projektima, instaliranim postrojenjima (vrsta postrojenja, vlasnik postrojenja, lokacija, snaga, proizvodnja, vrijeme puštanja u rad, kratka izjava korisnika i sl.). Na isti način se mogu javiti i svi građani koji su korisnici solarnih postrojenja s kratkim opisom svog iskustva, fotografijom solarne elektrane i eventualnim preporukama.

Baza podataka će se kontinuirano ažurirati i nadopunjavati, navodi se u priopćenju Grada Mostara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti