SJEDNICA VLADE

300.000 KM za unaprjeđenje turističke infrastrukture u Tuzlanskom kantonu

18.04.2023. 13:16 / Izvor: Akta.ba
vlada tk

Za kapitalne transfere neprofitnim organizacijama, ove godine u Budžetu Tuzlanskog kantona je planirano 300.000,00 KM.

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila i uslove, kriterije i postupak raspodjele sredstava za sufinansiranje razvoja i unaprjeđenje javne turističke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona. U skladu sa strateškim ciljevima i prioritetima naznačenim u Strategiji razvoja Tuzlanskog kantona za period 2021-2027. godina, za kapitalne transfere neprofitnim organizacijama, ove godine u Budžetu Tuzlanskog kantona je planirano 300.000,00 KM.

Navedena sredstva namijenjena su za ulaganje u unapređenje javne turističke infrastrukture te aktivnosti povezane s ekološki odgovornim razvojem turizma. Pod projektima javne turističke infrastrukture podrazumijevaju se sportsko-turistička infrastruktura, turistički parkovi i izletišta, vidikovci i odmorišta, turističke rute i putevi, infrastruktura za razvoj kulturnog turizma, infrastruktura za razvoj vjerskog turizma, planinarska infrastruktura, lovna i ribolovna infrastruktura, infrastruktura za razvoj turizma u zaštićenim područjima, info-ploče i turistička signalizacija, centri za posjetitelje i ostala javna turističku infrastruktura, a provode se na područjima i dobrima koja su u javnom vlasništvu.

Bespovratna sredstva za sufinansiranje projekata se mogu odobriti lokalnim turističkim zajednicama, neprofitnim organizacijama i udruženjima za projekte koji će se realizovati isključivo na području Tuzlanskog kantona, a uslov je i da za svaki predloženi projekat podnosilac prijave mora obezbijediti novčano sufinansiranje u iznosu od najmanje 30% od ukupnog iznosa predložene investicije/intervencije, precizirano je Odlukom.  

Odobrena sredstva za pojedinačni projekat kretat će se od 8.000 KM do maksimalno 30.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti