Podrške marginaliziranim grupama žena

Potpisan ugovor između USAID/INSPIRE-a i Grada Zenica

18.04.2023. 13:48 / Izvor: Akta.ba
ZENICA UGOVOR

Potpisan ugovor između USAID/INSPIRE-a i Grada Zenica u okviru podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa.

U Gradskoj upravi Zenice danas je upriličeno potpisivanje ugovora između USAID/INSPIRE-a i Grada Zenica u okviru podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa (Poziv II). 

U sklopu projekta predviđeno je kreiranje zajedničkog Fonda USAID/INSPIRE-a i Grada Zenica u iznosu od 60.000,00 KM, a Grad Zenica i USAID učestvuju u projektu sa po 30.000,00 KM. 

Kreiranjem Fonda između USAID/INSPIRE-a i Grada Zenica nastoje se stvoriti uslovi za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i stvaranje novih radnih mjesta. 

"Radi se o još jednom značajnom projektu u kojem Grad Zenica učestvuje, posebno zbog toga što je projektom predviđena podrška marginaliziranim grupama. Danas smo potpisali ugovor, naredno što se očekuje je raspisivanje javnog poziva. Pojedinačna podrška po korisniku javnog poziva će iznositi oko 10.000,00 KM. Nadam se da će naši sugrađani iskoristiti ovu priliku i prijaviti se na javni poziv za dodjelu sredstava", kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. 

Implementacijom ovog Programa, putem javnih poziva, pružit će se podrška osnivanju i razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa, registriranih kao obrt ili društvo sa ograničenom odgovornošću. 

"Cjelokupna podrška se naslanja na prethodni ciklus podrške u okviru kojeg je u 10 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini podržano osnivanje oko 70 biznisa, koje vode žene i koji su još uvijek aktivni. Ono što je razlika u odnosu na prethodni ciklus je da se sada podrška USAID-a zajedno sa podrškom jedinica lokalne samouprave odnosi ne samo na marginalizirane grupe žena, nego generalno na marginalizirane grupe u Bosni i Hercegovini", navela je, između ostalog, Dunja Jalimam, zamjenica direktora programa USAID/INSPIRE. 

Kad su u pitanju kriteriji za prijavu na javni poziv zamjenica direktora programa USAID/INSPIRE Dunja Jalimam je istakla da će podrška biti obezbijeđena za novoformirane biznise, dok krug oblasti nije ograničen.   

U drugom ciklusu podrške učestvuje 10 jedinica lokalne samouprave i to Zenica, Maglaj, Cazin, Novo Sarajevo, Travnik, Trebinje, Berkovići, Vlasenica, Brod i Teslić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti