Inicijativa izazvala polemiku

Dom naroda PSBiH nije prihvatio inicijativu kojom bi se uredio granični pojas BiH

18.04.2023. 13:59 / Izvor: Fena
PSBiH

U roku od 30 dana ukloni nelegalne oznake.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovini odbili su danas usvojiti inicijativu delegata Kluba Bošnjaka Džemala Smajića (Stranka za BiH) kojom se traži od Ministarstva prometa i komunikacija da u roku od 30 dana ukloni nelegalne oznake koje nemaju državnih znakova na svim graničnim prijelazima.

Ovom inicijativom Vijeće ministara Bosni i Hercegovini pozvano je i da pripremi zakonska rješenja kojim bi se precizirao način rješavana ovih situacija, uz definiranje nadležnog organa za uklanjanje nelegalnih oznaka.

Kako je delegat Smajić naveo da se širom BiH na graničnim prijelazima postoje oznake bez državnih obilježja, a koje, kaže, zbunjuju turiste, ali i bh. građanine. Kao primjer naveo je tablu natpisa "Dobro došli u Republiku Srpsku".

Cilj inicijative je, kazao je danas Smajić, da se uredi ova oblast, uklone nelegalne oznake/table, ali i ono što je najvažnije - dugoročno napravi promjena kako bi se minimizirale mogućnosti za narušavanjem graničnih pojasa na ovakav način.

Inicijativa je izazvala polemiku među poslanicima, a delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić (Za nove generacije) pozvao je nadležno ministarstvo i Graničnu policiju da nađu način kako bi se uredili svi granični prijelazi i natpisi koji idu uz njih.

Delegati su dali suglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora, čime je okončana današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Najavljeno je da bi naredna redovna sjednica trebala biti održana 31. maja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti