Prvi kanton s E-GRUNT-om

Olakšana prijava i odjava prebivališta u KS, više se neće morati prilagati ZK izvadak

18.04.2023. 15:37 / Izvor: Akta.ba
dokumentacija

U postupcima prijave i odjave prebivališta i boravišta, građani Kantona Sarajevo više neće morati prilagati ZK izvadak.

Nakon potpisivanja Sporazuma o uvjetima i načinu neposrednog pristupa, povezivanja i uvida u elektronsku evidenciju zemljišnjih knjiga za nekretnine, Kanton Sarajevo od 17. maja ove godine postaje prvi kanton s aktivnim E-GRUNT-om.

U postupcima prijave i odjave prebivališta i boravišta, građani Kantona Sarajevo više neće morati prilagati ZK izvadak, jer će uposlenici MUP-a KS imati mogućnost uvida, pretrage i štampe izvoda iz elektronske evidencije zemljišnih knjiga za nekretnine KS. Ova pogodnost odnosi se na osobe sa uredno popunjenim ZK izvatkom.

"Proces digitalizacije u MUP-u KS nije samo mrtvo slovo na papiru, što svakako pokazujemo našim sugrađanima. Ovo je samo jedan od projekata digitalizacije, interne i javne, koji planiramo provesti u narednom periodu, a sve u cilju bržeg, efikasnijeg i sigurnijeg poslovanja samih službenika, ali svakako i rasterećenijeg i jednostavnijeg pristupa neophodnim dokumentima građana Kantona Sarajevo", poručio je ovim povodom resorni ministar Admir Katica.

U pripremi ove aktivnosti učestvovali su Federalno ministarstvo pravde, Općinski sud u Sarajevu, Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Kabineta ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti