BOLNICE U PROBLEMIMA

Federaciji BiH trenutačno nedostaje 80 anesteziologa

19.04.2023. 11:44 / Izvor: Faktor
anesteziolog

Federaciji BiH u ovom trenutku nedostaje oko 80 anesteziologa, kazala je za Faktor prof. dr. Jasmina Smajić.

Federaciji Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nedostaje oko 80 anesteziologa, kaže za Faktor prof. dr. Jasmina Smajić, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i predsjednica Udruženja doktora medicine anesteziologa-reanimatologa Federacije BiH.

Dodaje "kako Udruženje broji 215 anesteziologa, ali da u FBiH ima još 40-ak kolega koji nisu njegovi članovi".

"Jedan od razloga nedostatka ovog kadra je i to što anesteziologija kao grana medicine ranije nije bila baš toliko atraktivna za specijalizaciju zbog svoje specifičnosti, s obzirom na to da je vrlo zahtjevna, kompleksna i poprilično stresna. Osim toga, do unazad desetak godina anesteziologija nije bila implementirana ni u dodiplomski studij, odnosno u kurikulum dodiplomskog studija. Naravno, to se promijenilo pa na Medicinskom fakultetu u Tuzli sada postoji anesteziologija kao zaseban predmet, a koliko mi je poznato od kolega, to se i u Sarajevu uveliko priprema", objašnjava Smajić.

Moderna anestezija više nije samo uspavljivanje pacijenata, sada je to kompletna perioperativna medicina. Prema riječima Smajić, davno su anesteziolozi izašli iz operacionih sala.

"Medicina se konstantno razvija, a sa njom i anesteziologija kao jedna od grana. Sama polja djelatnosti anesteziologa se povećavaju. Ako uzmemo Plavu knjigu, prema onome što ona sadrži jedan tim čine jedan ljekar specijalista anesteziolog, pored anestetičara srednje stručne spreme i medicinske sestre visoke stručne spreme. Taj tim dolaze na 35 hirurških postelja u bolnici i to se odnosi samo na osmosatno radno vrijeme, ne uzimajući u obzir vrijeme u dežurama, odlazak iz dežura, slobodne dane, godišnje odmore, bolovanja. Osim povećanog obima u operacionim salama, sve je širi opseg djelovanja i u okviru dijagnostičkih procedura, sve je više invazivnih dijagnostičkih procedura gdje je neophodna anesteziološka djelatnost", navodi Smajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti