250.000 franaka

Potpisivanjem memoranduma o saradnji počeo rast za sedam općina/gradova iz Hercegovine

20.04.2023. 07:59 / Izvor: Akta.ba
link mostar memorandum

U Mostaru je jučer održana ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Caritasa Švicarske i sedam općina/gradova iz Hercegovine.

U Mostaru je jučer održana ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Caritasa Švicarske i sedam općina/gradova iz Hercegovine. Memorandum se odnosi na partnerstvo u okviru projekta "Promocija inkluzivnog razvoja ruralnih područja kroz sistemsku tranziciju u Bosni i Hercegovini – RAST" i definira principe i suradnju na inkluzivnom razvoju ruralnih područja kroz sistemske promjene.

Kreiranje novih radnih mjesta kroz sistemski razvoj

Caritas Švicarske zajedno sa partnerskom organizacijom Udruženje za poduzetništvo LiNK- Mostar realizuje trogodišnji projekat – RAST čija je ukupna vrijednost 2 miliona švicarskih franaka.

Sedam gradova i općina u Hercegovini (Konjic, Jablanica, Prozor-Rama, Mostar, Stolac, Ljubinje i Trebinje) izabrano je za realizaciju prve faze projekta. Sredstva namijenjena općinama i gradovima u okviru ove prve faze iznose 250.000 švicarskih franaka. 

"U razdoblju od 2022. do 2025. godine u ovih sedam općina bit će investirano oko 2 milijuna švicarskih franaka. Možda ovaj iznos zvuči kao mnogo, ali kada se rasporedi na sedam općina veći je naglasak na kvaliteti nego na kvantiteti. Već smo imali dosta kontakata sa svim uključenim lokalnim samoupravama i s privatnim sektorom. Ovaj projekt ne stavlja toliko naglasak na neko veliko ulaganje, nego ima za cilj spojiti lokalne samouprave, odnosno zaposlene u lokalnim administracijama s predstavnicima privatnog sektora u cilju temeljne i konkretne promjene. Naša partnerska organizacija Link već je jako dobro utemeljena na ovim područjima, ima dosta iskustva i vjerujemo da ćemo uz njihovu pomoć uspjeti zaista napraviti neke dobre rezultate", istakao je Daniel Bronkal, direktor Caritasa Švicarske.

Kroz realizaciju projekata radit će se na jačanju lokalnih kapaciteta u više različitih privrednih sektora, poboljšanju dijaloga i koordinaciji među glavnim akterima projekta. Projektom se predviđa ekonomski razvoj ruralnih područja sa ciljem inkluzivnog stvaranja mogućnosti za održivost domaćinstava i kreiranje radnih mjesta kroz sistemski razvoj.

Razvoj tržišnih Sistema (MSD) pristup

Uz financijsku i stručnu pomoć sedam  lokalnih zajednica imaju mogućnost da implementiraju MSD pristup u sektorima turizama, ruralnog turizama, prerade hrane, pakovanja, marketinga, rukotvorina, starih zanata, aromatičnog bilja, IT/mobilnog marketinga, kulturnih i kreativnih industrija, energetske efikasnosti, obnovljivih energija (solarna energija) i recikliranja.

Poseban fokus će biti stavljen na utvrđivanju temeljnih uzroka koji ograničavaju ekonomski razvoj lokalne zajednice i opću dobrobit, naročito žena, mladih i drugih ranjivih skupina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti