PONUĐENO RJEŠENJE ZA ŠTRAJK

Problemi u zdravstvu svedeni na povećanje plata: Vlada saopštila konačnu ponudu

20.04.2023. 11:44 / Izvor: Akta.ba
vlada press

Skupštinska većina je jučer u okviru razmatranje točke u vezi sa štrajkom zdravstvenih radnika usuglasila konačnu ponudu koja se odnosi na povećanje plaće od 8%.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić na jučerašnjoj konferenciji za novinare iznio je zaključak skupštinske većine koji se odnosi na rješavanje problema zdravstvenih radnika koji su od marta ove godine u štrajku.

"Skupštinska većina je jučer u okviru razmatranje tačke u vezi sa štrajkom zdravstvenih radnika usaglasila konačnu ponudu koja se odnosi na povećanje plate od 8% od 1. 7. 2023. godine, odnosno od usvajanja rebalansa budžeta za 2023. godinu, povećanje plate za još od 5% od 1. 1. 2024. godine, povećanje naknade od 1.7. 2023. godine od milion maraka na godišnjem nivou, uvođenje putnih troškova od 1. 1. 2024. godine i rješavanje kolektivnog ugovora do kraja 2023. godine. Također, većina je dala zadatak i Upravnom odboru JZU „Zdravstveni centar Brčko“ da donese odluku o platama i naknadama za vrijeme štrajka", kazao je Nišić.

Gradonačelnik je naglasio da je jutros na sastanku sa štrajkačkim odborom dogovoreno da razmotre zaključak.

"Potrebno je da kontaktiraju zdravstvene radnike vezano za ponudu skupštinske većine i da vide da li naša ponuda zadovoljava njihove zahtjeve, odnosno da li će se promijeniti odnos štrajka ili eventualno prekinuti štrajk. Mi smo iscrpili naše mogućnosti političkog usaglašavanja i saopćili smo im da se radi o konačnoj ponudi", izjavio je Nišić.

Konferenciji za medije prisustvovao je i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti